Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 24. 12:53

Robbanás előtt a külső merevlemezes adattárolók piaca

A fogyasztóknak, valamint a kis- és középvállalatoknak egyre komolyabb igényeik vannak az adatmentés és adattárolás területén, ez a folyamat gerjeszti majd a személyi adattároló eszközök piacának látványos növekedését az IDC szerint. Az elemzőcég úgy látja, 2011-ig évi átlagban 20 százalékos vagy ennél is nagyobb bővülés várható.

[HWSW] A fogyasztóknak, valamint a kis- és középvállalatoknak egyre komolyabb igényeik vannak az adatmentés és adattárolás területén, ez a folyamat gerjeszti majd a személyi adattároló eszközök piacának látványos növekedését az IDC szerint. Az elemzőcég úgy látja, 2011-ig évi átlagban 20 százalékos vagy ennél is nagyobb bővülés várható.

Fő a biztonság

Az IDC szerint a külső merevlemezes adattárolók vásárlása mögötti legfontosabb motiváció a biztonság és az adatok mentése. Egyre több gépen találhatók olyan bizalmas adatok, amelyek megsemmisülése nem csupán kellemetlen, hanem komoly jogi következményekkel is járhat, ezért létfontosságú az adatok rendszeres mentése, nem csak a vállalati PC-ken, hanem az esetleges távmunka miatt akár az otthoni gépeken vagy a notebookokon is.

Az otthoni és irodai környezetekbe szánt, külső merevlemezes tárolók sikerének kulcsa a nagy kapacitás és az egyszerű használat. Jelenleg a 3,5 hüvelykes meghajtókkal szerelt készülékek a dominánsak a piacon és az IDC szerint ez még jó ideig így is marad. Ugyanakkor a mobil eszközök terjedésével megnyílik a lehetőség a kisebb, akár 2,5 vagy 1,8 hüvelykes merevlemezekre épülő modellek előtt. Az ilyen eszközöket azonban folyamatosan nyomás alatt tartják a flash memóriára épülő eszközök.

Kifulladhat az USB?

Az USB-interfészt használó külső adattárolók annyira egyszerűen használhatók, hogy azt már a vállalati megoldások fejlesztői is felismerték, a felhasználók ugyanis egyértelmű jelét adták annak hogy nincs türelmük megtanulni a bonyolult készülékek használatát. "Elég egy olyan gyors és plug-and-play interfész mint az USB2.0, és máris minden működik, miközben a gyártók is rájöttek, hogyan készítsenek egyszerűen használható eszközöket és hozzájuk tartozó szoftvereket" -- mondja Wolfgang Schlichting, az IDC elemzője.

A szakértő szerint azonban megérett az idő egy gyorsabb interfész használatára, ugyanis bár az USB2.0 elég gyors, a merevlemezek kapacitása és a rajtuk tárolt adat mennyiséges egyre növekszik, amiért a felhasználók hamarosan már csigalassúnak érezhetik a másolást.

Az IDC elemzője szerint a személyi tárolók akkora robbanás előtt állnak, hogy nem zárható ki az sem, hogy a legnagyobb informatikai szállítók is megjelennek ilyen termékekkel, legyen szó akár az olyan hardvergyártókról mint a HP vagy a Dell, vagy akár a Microsoftról vagy az Intelről. "A felhasználók biztos figyelik majd ezeket a márkákat ha a termék kiválasztásáról van szó" -- mondta Schlichting.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról