Szerző: Bányai György

2007. július 20. 15:21

SSD-meghajtóval is kínálja blade szervereit az IBM

A mozgó alkatrészek nélküli működésből adódó nagyobb adatbiztonság elérésének érdekében SSD meghajtókkal is szereli blade szervereit az IBM.

[HWSW] A mozgó alkatrészek nélküli működésből adódó nagyobb adatbiztonság elérésének érdekében SSD meghajtókkal is szereli blade szervereit az IBM.

Az IBM BladeCenter HS21 XM-be mostantól rendelhető a SanDisk SATA 5000 2,5 hüvelykes SSD-meghajtója. Az IDC szerint a szerverpiacon a leginkább erősödő szektor a blade szervereké, a tervezett bevételek felülmúlhatják 2011-ig akár a 11 milliárd dollárt is. A Flash meghajtók alkalmazása lehetővé teszi, a BladeCenter HS21 XM esetében, hogy 18 watt alá szorítsák a fogyasztást blade-enként.

Scott Tease, az IBM blade szervereinek marketing-igazgatója örömmel mondta el, hogy a hagyományos tárolókhoz képest a SanDisk flash-alapú meghajtóinak alkalmazása két előnnyel is jár, melyek között elsőként a tárolók 87 százalékkal kisebb fogyasztását említette, majd azt, hogy a HS21 XM megbízhatóbb lett, hiszen az új típusú flash tárolók mozgó alkatrészektől, tehát író-olvasófejektől és lemeztányéroktól mentesek. Tikiri Wanduragala az IBM System X vezető tanácsadója Tease-nél nagyobb területet átfogva fogalmaz: "a magasabb adatbiztonság abból adódik, hogy egyetlen mozgó alkatrész sincs blade-en belül."


SanDisk SATA 5000 SSD meghajtó mozgó alkatrészek nélkül

Az IBM méricskéli is a piacot a HS21 XM-mel és ha igény lesz rá, más termékekbe is beépíti az újtípusú SSD meghajtókat. A SanDisk jelenleg 4, 8, 16, 32 és 64 gigabájtos kapacitással kínálja a 2,5 hüvelykes SATA 5000 sorozatot, amelyeknek 128 gigabájtos változatát 2008-ra, a 256 gigabájtost pedig 2010-re ígéri.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról