Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 20. 10:06

50 milliárd dollár felett a Microsoft éves forgalma

Közzétette negyedik negyedéves és éves eredményeit a Micrrosoft, a világ legnagyobb szoftvercége erős pénzügyi mutatókról számolt be és büszkén bejelentette, hogy éves forgalma a cégtörténet során először haladta meg az 50 milliárd dollárt. A negyedéves nyereséget azonban lerántotta az Xbox 360-ak garanciális cseréjével kapcsolatos több mint 1 milliárdos egyszeri költség. A játékkonzol blamájából azonban kíhúzta a céget a Windows Vista és az Office 2007 erős piaci szereplése.

[HWSW] Közzétette negyedik negyedéves és éves eredményeit a Micrrosoft, a világ legnagyobb szoftvercége erős pénzügyi mutatókról számolt be és büszkén bejelentette, hogy éves forgalma a cégtörténet során először haladta meg az 50 milliárd dollárt. A negyedéves nyereséget azonban lerántotta az Xbox 360-ak garanciális cseréjével kapcsolatos több mint 1 milliárdos egyszeri költség. A játékkonzol blamájából azonban kíhúzta a céget a Windows Vista és az Office 2007 erős piaci szereplése.

Az Xbox 360-ak garanciális cseréje eltüntette a nyereséget

A június 30-án véget ért negyedik negyedévben a Microsoft 13,37 milliárd dolláros forgalmat könyvelhetett el, ami éves szinten 13 százalékos növekedésnek felel meg. A nettó nyereség azonban csupán 7 százalékkal emelkedett 2006 második negyedévéhez képest, ugyanis a vállalat a hibás Xbox 360 konzolok cseréje miatt több mint 1,05 milliárd dollár egyszeri költséget könyvelt el. Ezt figyelmen kívül hagyva a nyereség 26 százalékkal emelkedett.

Az asztali Windowsokért is felelős Client üzletág bvevétele 14 százalékkal 3,8 milliárd dollárra emelkedett a negyedik pénzügyi negyedévben, a Business Solutions részleg pedig az Office 2007 sikerének köszönhetően 19 százalékkal nagyobb, 4,63 milliárdos bevételt ért el mint a tavalyi év azonos időszakában, miközben az üzemi eredménye 3 milliárd dollárt tett ki. A szervertermékekért felelős üzletág forgalma 15 százalékkal 3,08 milliárd dollárra nőtt 1,05 milliárdos üzemi nyereség mellett.

Az Xboxot is magában foglaló Entertainment and Devices részleg 1,16 milliárdos bevételt ért el ami éves szinten 10 százalékos csökkenést jelent, miközben üzemi vesztesége 1,2 milliárd dollárt tett ki. A vártnál jobb teljesítményt mutatott fel ugyanakkor az online részleg, ahol a forgalom 19 százalékkal 688 millió dollárra emelkedett, azonban az üzemi veszteség 187 millió dollárról 239 millióra nőtt.

50 milliárd felett sincs megállás

A teljes pénzügyi évben a Microsoft 51,12 milliárd dolláros bevételt ért el, a forgalom 15 százalékkal emelkedett és a vállalat története során először haladta meg az 50 milliárd dollárt. Az egyszeri tételek nélkül a részvényenkénti nyereség 17 százalékkal nőttt. A vállalatokkal kötött hosszú távú megállapodásokra hivatkozva a Microsoft jelentősen módosította a most kezdődött pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését, a legújabb várakozások szerint a forgalom 57 milliárd dollár körül lesz, amelyből több mint 22 milliárd dollár az üzemi nyereség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról