:

Szerző: Ady Krisztián

2007. július 19. 11:21

Csak a hatóságok juthatnak jogszerűen a fájlcserélő internetezők adataihoz

Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága védi az internetelőfizetők adatait: legfrissebb döntése szerint az internetszolgáltatóknak nem kell átadniuk a kért személyes adatokat, amennyiben azokat különböző szervezetek kérik ki állománycsere miatt. Az ítéletet a spanyol Promusicae szerzői jogvédő szervezet és a Telefonica telekommunikációs szolgáltató perében hozták, utóbbi ugyanis megtagadta, hogy átadja a szervezet részére az adatokat.

[HWSW] Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága védi az internetelőfizetők adatait: legfrissebb döntése szerint az internetszolgáltatóknak nem kell átadniuk a kért személyes adatokat, amennyiben azokat különböző szervezetek kérik ki állománycsere miatt. Az ítéletet a spanyol Promusicae szerzői jogvédő szervezet és a Telefonica telekommunikációs szolgáltató perében hozták, utóbbi ugyanis megtagadta, hogy átadja a szervezet részére az adatokat.

A civil megkeresés más eset

A Promusicae azonosítani szerette volna azokat az előfizetőket, melyeket a Kazaa állománycserélő szoftver használatával gyanúsítanak, ehhez pedig adatokat követelt az internetszolgáltatótól. A Telefonica megtagadta ezt, mondván, a civil szervezet nem hatóság, így nem kell számára a felhasználók azonosítására alkalmas, személyes adatokat átadnia -- megkülönöztetve ezzel az esetet például egy rendőrségi, bűncselekménnyel kapcsolatos megkereséstől. Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága egyetértett az internetszolgáltató álláspontjával.

Az állománycsere egyre többször szerepel bírósági perekben, egyik-másik esetben pedig igen érdekes ítéletek születnek. A brüsszeli Elsőfokú Bíróság a Belga Írók, Zeneszerzők és Kiadók Szövetsége (SABAM) és a Scarlet Extended Ltd. (volt Tiscali) internetszolgáltató ügyében nemrég elrendelte, hogy az internetesszolgáltató akadályozza meg az internetezőket a SABAM zenei repertoárjának illegális letöltésében az állománycserélő (P2P) szoftverek blokkolásával.

Mumus

A brüsszeli bíróság a Scarlet valamennyi érvét elutasította, éppúgy a magánélet titkosságára, a levéltitokra, a szólás- és vélemény-kifejezés szabadságára vonatkozó jogokat nem vette figyelembe, mint hogy azt sem, hogy a teljes tiltás felügyeleti jognak minősülhet, így ellentétes az e-kereskedelemre vonatkozó szabályozással.

A peer-to-peer technológia tiltása a tartalomra történő tekintet nélkül igen rossz ötletnek tűnik -- ahogyan a lassítása is, melyre a UPC chello hazai előfizetői panaszkodnak --, a technológiát ugyanis nem csak illegális célokra, zeneszámok, filmek és programok csereberéjére használják. Egyre több cég terjeszti ilyen módon letölthető anyagait, hiszen jelentős mennyiségű adatforgalmat spórol kiszolgáló szerverei számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.