Szerző: Ady Krisztián

2007. július 18. 12:40

Védővám miatt drágulhatnak a jó minőségű videót rögzítő fényképezőgépek

[VS] Amint arról korábban beszámoltunk , védővám miatt drágulhatnak hamarosan 4,9 százalékkal bizonyos fényképezőgépek, melyek jelenleg a Világkereskedelmi Szervezet keretein belül kötött nemzetközi egyezség értelmében nulla százalékos vámtarifa kulccsal rendelkeznek. A tovább finomított feltételek szerint csak a felsőkategóriás, kimondottan jó képminőségű videókat biztosító fényképezőgépek árát emelnék.

[VS] Amint arról korábban beszámoltunk, védővám miatt drágulhatnak hamarosan 4,9 százalékkal bizonyos fényképezőgépek, melyek jelenleg a Világkereskedelmi Szervezet keretein belül kötött nemzetközi egyezség értelmében nulla százalékos vámtarifa kulccsal rendelkeznek. A tovább finomított feltételek szerint csak a felsőkategóriás, kimondottan jó képminőségű videókat biztosító fényképezőgépek árát emelnék.

Finomított feltételek

Az EB korábban is arra hivatkozott, hogy a digitális fényképezőgépek többsége mára mozgóképes felvétel rögzítésére is alkalmas, így az ilyen típusúakat a videokamerákkal megegyező tarifacsoportba kellene tenni. Mivel ez a tarifacsoport nem minősül informatikai vonatkozásúnak, nem vonatkozik rá az Information Technology Agreement (ITA), mely nulla százalékos vámkulcsot ír elő IT-termékek export-importjára.

A korábbi álláspont mára annyit finomodott, hogy az Unió csak azokat a termékeket adóztatná meg, melyek legalább 30 percnyi, legalább 800 x 600 pixel felbontású és minimum 23 kép/s-os sebességű videókat képesek rögzíteni. Az alsó és középkategóriájú digitális fényképezőgépek maximális felbontása jellemzően 640 x 480 pixel, így ezek nem felelnek meg legalább egy feltételeknek, tehát egyelőre csak a felsőkategóriás, esetleg már HD-minőségű videókat rögzítő fényképezőgépek árában várható változás.

Az Európai Bizottság várhatóan a következő hónapokban hozza meg döntését a kereskedelmi szakértők ajánlása alapján. A tervezet ellen az ipar természetesen felemelte szavát, így több ipari érdekvédő szervezet hivatalos közleményben kritizálta az EB elképzeléseit, köztük a FOTOMKE, a Fotótermékek Magyarországi Képviselőinek Egyesülete is. A szervezetek úgy vélik, hogy a mozgókép rögzítésének képessége csak kiegészítő funkció, az elsődleges továbbra is az állóképek fényképezése, így a videokamerákkal azonos besorolás nem állja meg a helyét.

Sanyo VPC-HD1
A Sanyo HD öszvére, ami biztosan kamkordernek minősül

Nincs kit megvédeni

A digitális fényképezőgépek piacát japán vállalatok uralják, nagyjából 80 százalékos részesedéssel, a legnagyobbak a Sanyo szerződéses gyártó, a márkák közül pedig a a Canon és a Sony vezetik a mezőnyt. A szervezetek szerint az Unió területén egyáltalán nem termelnek digitális fényképezőgépet, így nincs értelme a vámtételnek, ugyanis nincs kit megvédeni a külföldi, jelen esetben gyakorlatilag 100 százalékban távol-keleti import ellen. 2006-ban körülbelül 5 milliárd dollár értékben szállítottak digitális fényképezőgépeket Európába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról