Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 17. 13:48

Elkészült a Windows Home Server

A Microsoft hétfőn bejelentette, hogy elkészült és gyártásba ment a Windows Home Server operációs rendszer. A kifejezetten otthoni környezetbe szánt szoftver az ősszel jelenik meg a piacon, de csak géppel együtt lehet majd hozzájutni. A rajongók kedvéért azonban készül belőle egy 120 napig használható időkorlátos próbaváltozat, amely néhány héten belül letölthető lesz.

[HWSW] A Microsoft hétfőn bejelentette, hogy elkészült és gyártásba ment a Windows Home Server operációs rendszer. A kifejezetten otthoni környezetbe szánt szoftver az ősszel jelenik meg a piacon, de csak géppel együtt lehet majd hozzájutni. A rajongók kedvéért azonban készül belőle egy 120 napig használható időkorlátos próbaváltozat, amely néhány héten belül letölthető lesz.

A korábban Quattro néven emlegetett Windows Home Servert személyesen Bill Gates jelentette be idén januárban, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n. A Windows Server 2003 alapjaira épített szerverszoftvert kifejezetten olyan otthoni felhasználóknak szánják, akik több windowsos PC-t üzemeltetnek, és szeretnék állományaikat, multimédiás fájljaikat, zenéiket, képeiket, videóikat, esetleg a megosztott nyomtatót kényelmesebben elérni -- akár távolról, az interneten át, vagy a hálózatba kötött Xbox konzolról.

A Microsoft már korábban megállapodott a HP-val arról, hogy a cég kínálni fog Windows Home Servert futtató készülékeket az otthoni felhasználók számára, azonban azóta további gyártókkal bővül a partnerek köre: a Medion, a LaCie, a Gateway, az Iomega, valamint a Fujitsu Siemens is csatlakozott a gyártók sorába. Ezek a termékek várhatóan a karácsonyi szezonra jelennek meg a piacon. A Windows Home Server eleinte angol, német, spanyol és francia nyelven lesz elérhető -- magyar változat valószínű egy jó darabig nem lesz és egyelőre azt sem tudni, hogy a Home Serverre épülő készülékek megjelennek-e a hazai piacon.

A Home Server Release Candidate 1 június közepén jelent meg, vagyis alig egy hónap alatt véglegesítették a kódot a Microsoft mérnökei. Az RC1 minőségére jellemző, hogy csak alig pár hibát kellett benne javítani, az egyetlen lényeges változást az jelenti, hogy a távoli elérés a Homeserver.com domainen keresztül megy majd. A bétákat és az RC1-et világszerte több mint százezren töltötték le, a Microsoft a számukra valószínűleg kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít majd, bár erről még végleges döntés nem született. Arról azonban igen, hogy a terméknek lesz folytatása, vagyis a jövőben újabb Home Serverek várhatók a Microsofttól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról