Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 17. 14:50

Boltokban a HP első okostelefonja

Febuári bejelentését követően most került a boltokba a HP első okostelefonja, az iPAQ 514 Voice Messenger, amely már Magyarországon is megvásárolható. A vállalat ígérete szerint a következő hónapok során további új iPAQ modellek bemutatkozása várható.

[HWSW] Febuári bejelentését követően most került a boltokba a HP első okostelefonja, az iPAQ 514 Voice Messenger, amely már Magyarországon is megvásárolható. A vállalat ígérete szerint a következő hónapok során további új iPAQ modellek bemutatkozása várható.

A 800/900/1800/1900 MHz-es GSM mobilhálózatokon használható, tehát 3G-t sajnos nélkülöző iPAQ 514-et kifejezetten "flottatelefonnak" fejlesztették a HP mérnökei, olyan funkciókat helyezve előtérbe, amelyek várhatóan hasznosak lehetnek a nagyvállalati alkalmazottak számára. Ilyen például a Wi-Fi vezérlő, a push e-mail, a VPN-kliens, illetve a POP3 és IMAP fiókok kezelésére egyaránt képes levelező.

HP iPAQ 514 Voice MessengerA készülék távolról menedzselhető, így a vállalatok informatikai részlegei anélkül képesek rajtuk karbantartási feladatokat elvégezni, hogy a felhasználónak le kellene adnia az eszközt. A Mobile Device Management segítségével távolról frissíthető az iPAQ szoftvere, diagnosztizálhatók a hibák, beállíthatók különféle korlátozások, sőt, az ellopott telefon teljesen lezárható, megakadályozva a rajta tárolt bizalmas adatok illetéktelen kezekbe kerülését.

A 200 MHz-es Texas Instruments OMAP processzorra épülő, 64 megabájt memóriát tartalmazó, Windows Mobile 6 operációs rendszert futtató készülék érdekessége, hogy a bejövő e-mailekre úgy lehet válaszolni, hogy közben meg sem kell érinteni a telefont. Az iPAQ-ot hanggal utasíthatjuk a levél felolvasására, majd erre élőszóban válaszolhatunk: a válaszlevélbe MP3-állományként kerül bele az üzenetünk. Az iPAQ 514 több funkciójához is rendeltek hangutasítást a kényelmesebb használat érdekében.

A telefonban helyet kapott egy 1,3 megapixeles kamera is, a memóriáját pedig microSD kártyával lehet bővíteni, ami hasznos, ha dokumentumokat vagy zenéket szeretnénk magunkkal vinni. Utóbbiak lejátszásához egyébként szabványos fülhallgató-csatlakozót is szereltek a készülékre. A 3G-támogatást alighanem a minél hosszabb akkus üzemidő érdekében mellőzték a telefonból, a GPRS és EDGE adatátviteli módok azonban támogatottak, így a levelek megfelelő sebességgel tudnak közlekedni. A HP szerint így 6 órás beszélgetési, illetve 6,7 napos készenléti időt sikerült elérni az 1100 mAh kapacitású lítiumion akkumulátorral.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról