Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 17. 11:54

Új szuperszámítógépet helyezett üzembe a Williams versenyistálló

Új szuperszámítógépet állított üzembe az AT&T Williams Formula One Team, amelytől a fejlesztések felgyorsulását várják. A 8 teraflops teljesítményű rendszer négyszer erősebb a csapat által korábban használt megoldásnál, így a feladatokat gyorsabban hajtja végre, illetve lehetővé teszi az összetettebb, valósághűbb fizikai modellek használatát.

[HWSW] Új szuperszámítógépet állított üzembe az AT&T Williams Formula One Team, amelytől a fejlesztések felgyorsulását várják. A 8 teraflops teljesítményű rendszer négyszer erősebb a csapat által korábban használt megoldásnál, így a feladatokat gyorsabban hajtja végre, illetve lehetővé teszi az összetettebb, valósághűbb fizikai modellek használatát.

A Formula 1-es csapatok élete ma már elképzelhetetlen lenne számítógépek nélkül, ez alól a Williams sem kivétel. Az istállónál ötszázan dolgoznak, ennyi emberre összesen négyszáz munkaállomás jut, amelyek közül 130 mobil. Az autók tervezése és tesztelése során elképesztő mennyiségű adat keletkezik, a versenyautókon 120 különféle szenzor továbbítja a jármű és a pilóta adatait a csapat főhadiszállására, de a tesztautókon még ennél is több, 400 szenzor található. A Williamsnél egy versenyszezon alatt mintegy 7 terabájt adat keletkezik, amelyeket folyamatosan elemeznek annak érdekében, hogy javítsák az autók teljesítményét -- körönként néhány tized- vagy századmásodperc akár döntő fontosságú is lehet.

Az autók tervezésében is komoly szerepet játszanak a számítógépek, a versenyautók fejlesztése lényegében a kezdetektől fogva számítógépeken történik. A Williamsnél évente 5-6 autót építenek: a legígéretesebb ötleteket modell formájában is elkészítik a mérnökök, majd ezeket szélcsatornában tesztelik, valódi versenykörülményeket szimulálva. A Williams istálló főhadiszállásán két szélcsatorna is található. A szélcsatorna-tesztek azonban rendkívül időigényesek és drágák, ezért az utóbbi időben általánosan elterjedtté vált, hogy azokat részben számítógépes szimulációval váltják ki, illetve egészítik ki. A Williams csapat várakozásai szerint az új szuperszámítógép 75 százalékkal gyorsítja az aerodinamikai szimuláció folyamatát.

Lenovo szuperszámítógép a Williams Formula 1-es csapatnál

"Az aerodinamika jelentősége folyamatosan nőtt az elmúlt évek során és ma már egy Formula 1-es autó teljesítményének nagyjából háromnegyedét határozza meg" -- mondta Alex Burns, az AT&T Williams üzemeltetési igazgatója. "A Lenovo szuperszámítógép által biztosított óriási teljesítmény lehetővé teszi a számunkra hogy ugyanazt a feladatot negyedannyi idő alatt végezzük el."

A Lenovo és a Williams vezetői közös webcaston jelentették be az új szuperszámítógép elkészültét. A gép pontos konfigurációjára vonatkozó kérdésünkre csupán annyi választ kaptunk, hogy négymagos Intel processzorokból áll és összesen 664 magot tartalmaz -- ez 166 CPU-t jelent. Újságírói kérdésre válaszolva a Lenovo illetékese elmondta, a lépés nem hozható összefüggésbe a Lenovo európai szerverpiaci megjelenésével, amely egyelőre nincs napirenden a kínai szerverpiacon már régóta jelen levő vállalatnál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.