Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 13. 15:03

Sun OpenSolaris: jövő tavasztól binárisan is elérhető

Új disztribúciós modellt vezetne be a Solaris népszerűsítésére a Sun, a vállalat jövő tavasztól a Project Indiana keretében bináris formában is elérhetővé teszi az OpenSolarist.

[HWSW] Új disztribúciós modellt vezetne be a Solaris népszerűsítésére a Sun, a vállalat jövő tavasztól a Project Indiana keretében bináris formában is elérhetővé teszi az OpenSolarist.

Ian Murdock, a Sun operációs rendszer stratégiáért felelős vezetője, a Linux Foundation korábbi műszaki igazgatója szerint az elmúlt 5-10 év alatt sokkal többen ismerték meg a Linuxot mint a Solarist. "Ez probléma" -- mondta Murdock. Miután a Sun már megnyitotta a Solaris forráskódját, a platform terjedését a linuxhoz hasonló disztribúciós modelltől valamint a köré csoportosuló közösségtől várja. "Még a nyílt forráskód esetén is a bináris platform a kulcs" -- mondta Murdock.

Az első binárisok már az ősszel elérhetők lesznek pre-release formátumban. A vállalat a későbbiekben szeretné a kiadások ütemét fél éves ciklusokra szorítani, vagyis hathavonta szolgálna új változatokkal. A fejlesztők így állandóan elérhetnék a legfrissebb Solaris-újdonságokat anélkül, hogy maguknak kellene vesződnie a fordítással. A vállalati felhasználók eközben természetesen továbbra is ugyanúgy juthatnának a Solaris kereskedelmi változatához ahogy eddig, mindazonáltal az OpenSolarishoz is kínál majd fizetős támogatást a cég.

Elemzők szerint a Sun elkésett és a Project Indiana nem tudja majd számottevően lelassítani a Linux terjedését a vállalatok körében, amelynek első számú vesztesei a nagy UNIX-szállítók, köztük maga a Sun. A piacelemzések ugyanis azt mutatják, a Linux leginkább a UNIX-októl hódít el vásárlókat, felhasználókat, akiket a másik oldalról pedig a Microsoft támad a Windows Server különféle változataival.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról