Szerző: Bizó Dániel

2007. július 11. 17:11

Letölthető az AIX 6 bétája

Magyar idő szerint tegnap estétől hozzáférhetővé vált az AIX 6 béta változatának binárisa. Az IBM UNIX operációs rendszerének legújabb változata teljesen szabadon hozzáférhető az IBM szerveréről, letöltéséhez mindössze egy IBM ID szükséges jelszóval, melyeket egy gyors regisztrációval létrehozhatunk, ha nem rendelkeznénk vele. Az AIX 5L-lel binárisan kompatibilis rendszert egy megfelelő IBM hardveren kelthetjük életre.

[HWSW] Magyar idő szerint tegnap estétől hozzáférhetővé vált az AIX 6 béta változatának binárisa. Az IBM UNIX operációs rendszerének legújabb változata teljesen szabadon hozzáférhető az IBM szerveréről, letöltéséhez mindössze egy IBM ID szükséges jelszóval, melyeket egy gyors regisztrációval létrehozhatunk, ha nem rendelkeznénk vele. Az AIX 5L-lel binárisan kompatibilis rendszert egy megfelelő IBM hardveren kelthetjük életre.

Az IBM már hónapok óta beszél az AIX 6 publikus bétaprogramjáról, arra bátorítva az AIX-felhasználókat, hogy vegyenek részt benne, térképezzék fel a 6-os verzió képességeit, és osszák meg tapasztalataikat egymással, valamint az IBM-mel. Az AIX 6 binárisának elérhetőségét az IBM céges AIXpert blogján tette közzé, melyet négy tapasztalt UNIX szakember szerkeszt. Az AIX 6 nyílt bétaprogram az első az AIX történetében, korábban kizárólag kiválasztott ügyfelek férhettek hozzá az IBM UNIX-ának bétáihoz.

Az AIX 6 a bétaprogram honlapjáról tölthető le binárisként, a korábbi ígéretek alapján CD-ROM ISO képek formájában. A szoftver futtatásához POWER4, PPC970, POWER5 vagy POWER6 processzorra szerelt IBM-rendszerre van szükség. Támogatás természetesen nem jár hozzá, viszont letölthető dokumentáció és felhasználói fórum egymás segítésére igen.

Az IBM az AIX 6-tal, és a vele érkező új compilerekkel azt ígéri, hogy teljesen kiaknázza majd a Power6-alapú rendszerek teljesítménybeli képességeit. Ezen túlmenően alkalmazásszintű virtualizációt is lehetővé tesz majd, Workload Partitions néven (WPAR). Egyes feladatok számára dedikált szoftveres partíciókat hozhatunk létre egyetlen rendszerkép felett, csökkentve ezzel a menedzselt operációs rendszerek számát. Ilyen képességgel a Solaris 10 már jó ideje rendelkezik, a Sun zsargonjában a konténer nevet nyerte el, míg a HP erőforrás partíciókról (resource partitions) beszél.

A virtualizáció mellett az IBM új UNIX rendszere fokozott biztonsági funkciókat, így fejlettebb jogosultságkezelést (role based access control), erősebben titkosított fájlrendszert is magával hoz, valamint magasabb megbízhatóságot és rendelkezésre állást is a kevesebb újraindítás is kifinomultabb hibajavítás révén. Az AIX 6 piacra dobásának ideje vélhetően a bétaprogram eredményétől függ, mely a kereskedelmi megjelenéssel egyidőben megszűnik majd. Az AIX legutolsó stabil kiadása az 5L 5.3-as verziója, mely 2004 augusztusában jelent meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról