Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 10. 11:42

Február végén jelenik meg a Windows Server 2008

2008 február végén jelentik be hivatalosan a Windows Server 2008, az SQL Server 2008 és a Visual Studio 2008 érkezését. A Windows Server 2008 azonban már valószínűleg az idén elkészül és gyártásba megy, mint ahogy a Visual Studio is, az SQL Server 2008 végleges verziója azonban csak 2008 közepén várható.

[HWSW] 2008 február végén jelentik be hivatalosan a Windows Server 2008, az SQL Server 2008 és a Visual Studio 2008 érkezését. A Windows Server 2008 azonban már valószínűleg az idén elkészül és gyártásba megy, mint ahogy a Visual Studio is, az SQL Server 2008 végleges verziója azonban csak 2008 közepén várható.

Windows 7-re várva

Amint arról lapunk is beszámolt, a Longhorn Server harmadik bétáját április végén tette elérhetővé a Microsoft. A szoftvernek ez volt az első nyilvános tesztváltozata, amelyre rá is ugrott a közösség, két hét alatt több mint 100 ezer letöltést regisztráltak Redmondban. A Longhorn Server Beta 3 már "feature complete", vagyis tartalmazza a végleges verzió összes funkcióját és szolgáltatását, persze a teljesítménnyel és a stabilitással még gondok lehetnek, így éles környezetben nem ajánlott a használata, egyébként ezt a licencszerződés sem engedi meg. A Windows Server 2008 elsőrban biztonság és menedzselhetőség terén szolgál újdonságokkal.

A Microsoft szerver operációs rendszereinél a menetrend nagyon egyszerű: négyévente jelenik meg új generációs termék, amelyet két év múlva követ egy frissített változat. A Windows Server 2003 frissítése, a Windows Server 2003 R2 2005-ben érkezett, amelyet a jövő év elején követ majd a Windows Server 2008, amelyen felfrissített változata, az R2 jelen állás szerint 2009 végén vagy 2010-ben esedékes. Az R2 változatok lényegesen többet nyújtanak egy egyszerű szervizcsomagnál, hiszen ilyenkor új funkciók is kerülnek az operációs rendszerbe.

Vista SP1
A Windows Vista első szervizcsomagjáról (SP1) is szállingóznak közben az információk. Az már szinte biztos, hogy az első bétaváltozat júliusban lát napvilágot, azonban a végleges változat megjelenési idejét továbbra sem tűzte ki a cég. Egyesek szerint a Vista SP1 már novemberben letölthető lesz, mások szerint csak a Windows Server 2008-cal egyszerre érkezik.

Lapunk információi szerint a Windows Vista SP1 nem hoz majd látványos változásokat, nem kerülnek a szoftverbe új funkciók, a Microsoft jószerivel csak a hibákat javítja, illetve felkészíti a Vistát a Windows Server 2008-cal történő zökkenőmentes együttműködésre. A Vista SP1 várhatóan mindössze 40-50 megabájt méretű lesz.
A Windows Server 2008 R2 fejlesztése már zajlik, a termék kódneve Windows Server 7. Egyelőre nem tudni, pontosan milyen fejlesztések kerülnek bele a Windows Server 7-be, ami biztos, hogy a Microsoft elsősorban a biztonság, a virtualizáció, a menedzsment, valamint a hardvertámogatás terén készül jelentős előrelépésekre. A kizárólag 64 bites kivitelben megjelenő Windows Server 7 egyszerre érkezik a következő asztali Windowszal, a Windows 7-tel, amelynek képességeiről vagy újdonságairól egyelőre semmit sem tudni.

A 2008-as platform

A korábban Orcas kódnéven ismert Visual Studio 2008 fejlesztése is gőzerővel halad, a szoftverből még a nyáron érkezik a második bétaváltozat. A Beta 2 legfontosabb újdonsága a Visual Studio Shell, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára saját eszközök létrehozását a Visual Studio fejlesztői keretrendszerben, amelyeket meg is oszthatnak egymással. Ez a technológia teljesen ingyen hozzáférhető lesz majd és a segítségével bárki saját fejlesztői környezetet alakíthat ki. A Microsoft szerint a partnerek már régóta igényelték a Visual Studio Shellhez hasonló funkcionalitást, ennek az előfutára volt a Visual Studio 2005 Premier Partner Edition.

A februárban érkező triumvirátusból az SQL Server 2008 első CTP-je már letölthető a cég honlapjáról. Az SQL Server 2008 legfontosabb újdonságai a megbízhatóságot, a biztonságot, a teljesítményt, valamint a fejlesztések leegyszerűsítését érintik. A szoftver ennek jegyében többek között tartalmaz transzparens failovert, transzparens adattitkosítást külső kulcskezeléssel, erőforrások (CPU) menet közbeni hozzáadását, adattömörítést, az alkalmazásfejlesztés egyszerűsítése terén a legnagyobb előrelépést pedig talán a LINQ (Language Integrated Query) és az ADO.Net entitások támogatása jelenti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról