Szerző: Bányai György

2007. július 6. 12:48

Tízéves a Sony VAIO

Éppen tíz éve, 1997 júliusának első hetében jelent meg az első Sony VAIO noteszgép. A VAIO (Video Audio Integrated Operation) betűszóhoz, névhez a mai napig hű maradt a Sony, főleg azért, mert minden noteszgépe a multimédia területére, ezen belül a kép- és hanganyagok feldolgozására koncentrált, természetesen modellenként az adott kor lehetőségeihez mérten.

[HWSW] Éppen tíz éve, 1997 júliusának első hetében jelent meg az első Sony VAIO noteszgép. A VAIO (Video Audio Integrated Operation) betűszóhoz, névhez a mai napig hű maradt a Sony, főleg azért, mert minden noteszgépe a multimédia területére, ezen belül a kép- és hanganyagok feldolgozására koncentrált, természetesen modellenként az adott kor lehetőségeihez mérten.

1997. július elsején került Japánban kereskedelmi forgalomba a PCG-705 és a PCG-707 noteszgép, melyekkel a Sony megmutatta a világnak, hogy miképp gyárt számítógépet egy korábban csak szórakoztatóelektronikai cikkeket előállító vállalat. A két készülék 150 MHz-es Pentium processzorral, 16 megabájt rendszermemóriával, 14-szeres CD-meghajtóval és 12,1 hüvelykes kijelzővel rendelkezett, amelyek már akkor kihegyezve jelenítették meg a Sony által optimalizált MPEG-tartalmakat, sőt a beépített infraporton keresztül a Mavica digitális fényképezőgépek képeit is könnyedén átmásolhattuk. Emellett zenei CD-k hallgatására még a gép készenléti üzemmódjában is lehetőség adódott.

1997-ben már alkalmas volt az MPEG filmlejátszásra a VAIO PCG-705
1997-ben már alkalmas volt az MPEG filmlejátszásra a VAIO PCG-705

PictureBook

A kezdetek után töretlen volt a fejlődés, és szinte minden egyes VAIO gép -- legyen az asztali, vagy hordozható -- túlmutatott korán. Elsők között jelent meg az IEE1394 FireWire csatoló a gépeken, hogy könnyedén lehessenek illeszthetők a DV-kamerák. A híradások egy új noteszgép megjelenésekor sokszor kezdődtek a "legkisebb" és a "legkönnyebb" szavakkal. A Picturebook sorozat tagjai igazi ékszerek voltak, melyek közül talán a legfigyelemreméltóbb volt a 2001-ben megjelent PCG-C1VE, amely egyike volt a kevés Transmeta processzoros gépeknek.

A parány 8,9 hüvelykes szélesvásznú kijelzővel, 600 MHz-es processzorral, 128 megabájtnyi memóriával, 12 gigabájtos merevlemezzel és beépített kamerával rendelkezett, amellyel nem csak fotókat és filmeket lehetett rögzíteni, hanem hálózaton keresztüli videokonferenciára is alkalmas volt. A gép méretei miatt az optikai meghajtót, vagy a floppyt csak külső egységként lehetett csatlakoztatni.

Transmeta processzoros VAIO C1VE Picturebook beépített, forgatható kamerával
Transmeta processzoros VAIO C1VE Picturebook beépített, forgatható kamerával

Asztali gépek piacra léptek

2002-ben az asztali számítógép-fronton is történtek előrelépések. A Sony betolta a számítógépet a nappaliba és igazi házi szórakoztatóközpontot hozott létre: piacra dobta a Vaio W gépet, amelynél maga a számítógép a kijelző mögé került beépítésre, a billentyűzetét pedig fel lehetett hajtani. A VAIO sikere bizonyíték volt arra, hogy egy szórakoztatóelektronikai cikkeket előállító vállalat is képes a számítástechnika területén is helytállni. Ezt a PC-gyártóknak fordítva eddig nem sikerült elérniük.

Bob Ishida a VAIO üzletág elnöke szerint az elkövetkezendő tíz év is hozhat meglepetéseket. A napokban megjelent, leginkább HD-videók vágására készült Sony VAIO RM1N munkaállomás jó példa a töretlen fejlődésre, amely azokat a lelkes amatőröket szeretné megérinteni, akik próbára szeretnék tenni a ma kapható legújabb technikát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról