Szerző: Bizó Dániel

2007. július 6. 09:08

Mainframe-ről migrált Itaniumra a Dunaferr -- elsőként az országban

Díszes trófeát gyűjtött be magának a HP Magyarország, mégpedig a Dunaferr személyében. Nemcsak Magyarország egyik legnagyobb vállalatáról van szó, hanem az első hazai, dokumentált IBM mainframe-migrációról is, valamint egyúttal a világ első acélipari referenciájával szolgál Integrity szerverek számára SAP R/3 és Oracle RAC környezetben. Az új IT-rendszert az átfogó integrációs átszervezések és a jövőbeni növekedés jelentette követelmények tették szükségessé a Dunaferr számára, mely a következő három év során 500-600 millió eurónyi befektetést eszközöl majd a kapacitások bővítése céljából.

[HWSW] Díszes trófeát gyűjtött be magának a HP Magyarország, mégpedig a Dunaferr személyében. Nemcsak Magyarország egyik legnagyobb vállalatáról van szó, hanem az első hazai, dokumentált IBM mainframe-migrációról is, valamint egyúttal a világ első acélipari referenciájával szolgál Integrity szerverek számára SAP R/3 és Oracle RAC környezetben. Az új IT-rendszert az átfogó integrációs átszervezések és a jövőbeni növekedés jelentette követelmények tették szükségessé a Dunaferr számára, mely a következő három év során 500-600 millió eurónyi befektetést eszközöl majd a kapacitások bővítése céljából.

Mozgó célpontra lőttek

A nyolcezer embert foglalkoztató Dunaferr régiójának legnagyobb munkaadója, és 38 milliárd forintos befizetésével legnagyobb adófizetője is egyben -- mondta el Natalia Bashynska, a cég pénzügyi vezérigazgatója. A GDP-hez való hozzájárulás alapján az országban a tizenegyedik a cég, olyanokat előzve meg, mint a Suzuki, a Vodafone vagy a BorsodChem. A vállalat tavaly 293 milliárd forint forgalom mellett, 34 milliárdos adózott eredményt realizált, miközben fejlesztési programjának részeként idénre 44,6 milliárdos tőkeberuházást irányzott elő, hogy néhány éven belül 1,8-ról 3,2 millió tonnára növelje acéltermelő kapacitását, részletezte a pénzügyi vezér. "Gondolom látható, dinamikusan növekszik a cég."

Miután a 2004-es privatizációt követően az ukránok vezette Donbass-Duferco konzorcium kezébe került a cégcsoport, megkezdődött a teljes átalakítás, mely alapvetően a mintegy 40 különálló cég konszolidációját és integrációját jelentette. Egy alapos elemzést követően "nem láttunk praktikus megoldást arra, hogy a különálló [informatikai] rendszereket integráljuk", ráadásul számos terület, például az értékesítés vagy a minőségbiztosítás alig vagy egyáltalán nem kapott informatikai támogatást -- -- közölte Bashynska egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Bashynska elmondta, hogy a bevett, a tanácsadók számára megszokott gyakorlat, hogy egy informatikai rendszer bevezetése alatt a szervezet struktúrája "befagyasztásra" kerül, vagyis a folyamatok, a felépítés nem változhat, hiszen arra alapozva készülne a specifikáció. A Dunaferrnél ugyanakkor párhuzamosan folyt a szervezeti átalakítás, valamint a modern vállalatirányítást támogató IT-rendszer modernizálása.

A üzleti folyamatok újratervezése, a szervezeti átalakítások és a sikeres IT-implementáció ugyanakkor meghozták gyümölcsüket: a nyereségesség várhatóan 3-5 százalék közötti emelkedése, a készletszintek 7 százalékos csökkenése mellett, magasabb munkaerő-hatékonyság, gyorsabb folyamatok, a cég állapotának online nyomon követése.

Pontosan számszerűsíteni, "pénzben kifejezni azonban nem lehet azokat az eredményeket, melyeket egy ilyen projekt végén kapunk" -- véli Bashynska. "Életem során 3 IT-rendszer bevezetésében vettem részt. Ma már megmosolygom korábbi tudatlanságomat, mikor kézdörzsölve kérdeztem a konzulenseket, hogy mikor és mekkora eredmény várható -- azt hittem, a helyes kérdést teszem fel. [...] Ma már tudom, ezt nem lehet előre megválaszolni. Sajnálom, hogy haraggal néztem azokra tanácsadókra, amiért nem tudták megmondani pontosan."

50 százalék megtakarítás

A beszerzés, pénzügy és kontrolling mellett cél volt a termelés, a karbantartás, a minőségbiztosítás és értékesítés informatikai integrálása is. A rendszernek egy központi adatbázist és 700 SAP R/3-felhasználót kell kiszolgálnia (R/2-ről való migrálással) leállás nélkül, valamint a jövőben skálázhatónak kell lennie, hogy kiszolgálja a cég növekedését, a vállalat ezen követelmények alapján írta ki a meghívásos tendert, mondta el Roman Vasko informatikai vezérigazgató. A meghívottak között az IBM, a HP, és a Fujitsu Siemens szerepelt -- hogy a Sun Microsystems miért nem, arra Vasko nem tudott válaszolni, mivel elmondása alapján az ő IT-menedzsmentje már úgy örökölte ezt a kiírást.

A Dunaferr korábbi rendszere két IBM mainframe-re (2066) alapult, melyeken DB2 adatbázis futott z/OS környezetben, valamint egy-egy Integrated Facility for Linux (IFL) processzoron SUSE Linux az SAP dialógusok támogatására. Az alkalmazásszerverek két négy-, és három kétutas RS6000-ből álltak, AIX operációs rendszerrel. A Dunaferr ezt a rendszert három négymagos Integrity rx4640-es kiszolgálóra cserélte, melyek közül kettő HP-UX-on ServiceGuarddal fürtözve futtatja Oracle RAC adatbázis-kezelőt, valamint szintén kettőn futnak az SAP R/3 moduljai -- az éles szerverekhez természetesen Fibre Channel tárolók csatlakoznak, valamint a fejlesztés és tesztelés céljára további két rx4640 áll rendelkezésre.

Az IBM ajánlatához képest, mely egy System z mainframe-ugprade-ről szólt volna, 50 százalékkal alacsonyabb üzemeltetési költségek érhetőek el, állította Vasko, amit leginkább a mainframe szoftverkövetés horribilis költségei magyaráznak, de a mainframe támogatása is drágább, kevés a szakember, így bőségesen megérte az átállást levezényelni.

Olajozott átállás

Önmagában a Dunaferr-ügylet nem hatalmas (1 millió dollár körüli), árulta el Birnbauer Péter, a HP Magyarország üzletkritikus szerverekért felelős termékigazgatója, viszont egy mainframe migrálása jelzésértékű, "gondolatokat ébreszt a piacon, mivel korábban [a mainframe felhasználók] nem láttak alternatívát". A riválisok nagy ügyfeleinek kimozdítása nehéz, ezért különösen nagy sikernek tartja a Dunaferr megszerzését. Birnbauer szerint néhány tucat mainframe található az országban, ezek azonban mind nagy ügyfeleknél üzemelnek.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e az újdonsült Power6-alapú System p rendszerektől, Birnbauer azt felelte, a "hazai teljesítményigényt kiszolgálja a HP", és hogy "a legnagyobb IT-igényeknek is túlzások a nagyobb szerverek", vagyis hiába a Power6, mely igazán 8 vagy többutas rendszerben mutatja meg erejét, nem tudja kifutni magát. "Magyarországon nem az a lényeg, a teljesítmény hol van, hanem ki tud teljes megoldást hatékonyabban szállítani" -- mondta, majd hozzátette, hogy "egy ilyen projektnél a szerver egyre inkább elhanyagolható [költségtényező]". Jogosnak tűnő megállapítás annak fényében, hogy 3 belépőkategóriás szerver szolgálja ki gyakorlatilag a Dunaferr teljes vállalatirányítási rendszerét.

Birnbauer elárulta, hogy a HWSW ismeretei szerint várhatóan gyorsabb, 667 megahertzes adatbuszt, dinamikus órajel-szabályozást és akár Foxtont is felvonultató Montecito-frissítés, a Montvale ősszel érkezik, és jobban felzárkózik Power6 mögé, majd a tesztelés alatt álló, 2008 második felére várt Tukwila már maga mögé fogja utasítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról