Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 3. 12:00

Egyre növekszik a linuxos fejlesztések aránya a Windows kárára

Egyre több fejlesztő támogatja a nyílt forrású platformokat a Windows ellenében, noha a Microsoft operációs rendszere továbbra is domináns -- derül az Evans Data jelentéséből .

[HWSW] Egyre több fejlesztő támogatja a nyílt forrású platformokat a Windows ellenében, noha a Microsoft operációs rendszere továbbra is domináns -- derül az Evans Data jelentéséből.

A több mint 400 amerikai fejlesztő és informatikai vezető megkérdezésével készült felmérés szerint a fejlesztéseknek ma m ár csak 64,8 százaléka készül Windowsra, míg egy éve ez az aránt 74 százalék volt. Jövőre további 2 százalékponttal eshet a Windows népszerűsége annak ellenére, hogy az idén megjelent a legújabb asztali Windows, a Vista, jövőre pedig megújul a Microsoft szerverplatformja, a Windows Server is.

"Ha visszatekintünk az elmúlt 10 évre," -- mondta John Andrews, az Evans Data elnök-vezérigazgatója -- "tisztán látszik, hogy a Windowstól való elfordulás körülbelül két éve kezdődött és az adatok azt mutatják, ez a migráció egyre gyorsul. A Linux azonban csak az egyik haszonélvezője ennek, növekedés észlelhető más operációs rendszereken és nem tradicionális klienseken is."

Az Evans Data szerint a Windows népszerűségének csökkenése egyértelműen a Linux előretörésének tudható be. Az elemzés szerint egy éve még csak a fejlesztések 8,8 százaléka készült a nyílt forrású operációs rendszerre, míg az idén már 11 százalék, jövőre viszont az arányuk már 16 százalékra emelkedhet. Az Evans Data adataiból kiderül továbbá, hogy a JavaScript a legszélesebb körben használt scriptnyelv, az ebben fejlesztők több mint háromszor annyian vannak mint akik PHP-ben, a Rubyban vagy a Pythonban programoznak, azonban az elkövetkező évben a Ruby népszerűsége látványosan nőni fog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról