:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 2. 12:17

Újabb saját dokumentumformátumot szabványosíttatna a Microsoft

Az Ecma International szabványosítási testület új technikai bizottságot hozott létre a Microsoft által kifejlesztett XML Paper Specification (XPS) szabványosítására. Az XPS a redmondiak válasza az Adobe PDF-re.

[HWSW] Az Ecma International szabványosítási testület új technikai bizottságot hozott létre a Microsoft által kifejlesztett XML Paper Specification (XPS) szabványosítására. Az XPS a redmondiak válasza az Adobe PDF-re.

A PDF ellen

Az Adobe PDF ma de facto szabványa a statikus dokumentumoknak, ezt még maga a Microsoft is elismerte azzal, hogy az Office 2007-be be akarta építeni a PDF-be való mentés lehetőségét, amelyet aztán az Adobe érthető módon megtorpedózott, hiszen a cég egyik fő bevételi forrását jelentik a PDF-állományok létrehozásához szükséges szoftverek (a funkcionalitás egy ingyen letölthető kiegészítő formájában érhető el). Ezt a piacot célozza a Microsoft az XPS-sel azt állítva, hogy az XML-alapok miatt fejlettebb a PDF-nél, a dokumentumok könnyebben kereshetők és egyszerűbben szerkeszthetők akár más alkalmazásokkal is.

Ezen túlmenően az XPS gyorsabb nyomtathatóságot és teljesen nyomtatáshű előnézeti képet ígér, mivel a képernyőn ugyanazon a nyelven kerül renderelésre a dokumentum, mint amelyen a nyomtató is kaphatja az utasításokat. Ezzel szemben a PDF-et először PostScript nyelvre kell fordítania a számítógépnek, hogy a nyomtató megértse. A Microsoft ezenkívül a nyomtatógyártókkal is párbeszédet folytat az XPS-támogatás érdekében, sőt, június 30. óta csakis olyan nyomtató-driverek kaphatnak Vista-minősítést, amelyek teljesítik ezt a kitételt.

Az Ecma weboldala szerint a TC46 (XPS Technical Committee) célja egy XML-alapú elektronikus dokumentumformátum és oldalleíró nyelv szabványának megalkotása, amely a már meglevő XML Paper Specification implementációval konzisztens. A Microsoft kritikusai szerint mivel a cég senki másnak nem tette lehetővé az XPS implementálását, gyakorlatilag biztosította, hogy ő maga hozza létre a szabványt, amelyre a szervezetnek csak rá kell bólintania. A szabványosítási folyamatból így teljesen hiányzik a nyitottság, a cégek együttműködése

Háborús hadszíntér

A dokumentumformátumok szabványosítása az utóbbi időben nagy figyelmet kapott, amióta a nyílt forrású OpenDocument Format ISO-szavány lett. A szabványos dokumentumformátumok elsősorban a kormányzati szereplők számára lettek fontosak, a szervezetek ugyanis rádöbbentek arra, hogy nem elég az iratokat elektronikusan tárolni, azok későbbi kereshetőségéhez, feldolgozhatóságához elengedhetetlen a felhasznált formátum specifikációja, amely minden bizonnyal "jobb kezekben van" akkor, ha nem egy vállalat, hanem egy nemzetközi szabványosítási testület kezeli.

A gyártók nem véletlen sietnek szabványosítani a dokumentumformátumokat, hiszen a kormányzatok jelentős megrendelők, így akár ezen is állhat vagy bukhat, hogy egy több tízezer felhasználós szervezet a belső és külső dokumentumforgalmát milyen formátumban bonyolítja, ami közvetett kapcsolatban állhat azzal, hogy a fájlok előállításához és kezeléséhez milyen szoftvert (pl. Microsoft Office, OpenOffice, Adobe Acrobat) használ. Az Adobe idén januárban adta át a PDF specifikációját szabványosításra az Ecmának. Az Office 2007-ben megjelent Open XML dokumentumformátumot már szabványosította az Ecma, így abból még az év vége előtt ISO-standard is lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.