Szerző: Bizó Dániel

2007. június 28. 13:50

HSDPA-modemmel szerelt notebookok hada a Delltől

Közép-Kelet-Európában első márkaboltját adta át a Dell tegnap, partnereivel közösen. A Westendben található üzlet megnyitója alkalmával a vállalat egyúttal bejelentette HSDPA-modemmel szerelt notebookjait, melyek elvileg bármely európai mobilszolgáltató hálózatán használhatóak egy megfelelő SIM-kártyával -- a három hazai hálózatban minden bizonnyal. A partnerekkel folytatott beszélgetés során kiderült, elméletileg más gyártók notebookjaiba is beszerelhető utólag beágyazott modul.

[HWSW] Közép-Kelet-Európában első márkaboltját adta át a Dell tegnap, partnereivel közösen. A Westendben található üzlet megnyitója alkalmával a vállalat egyúttal bejelentette HSDPA-modemmel szerelt notebookjait, melyek elvileg bármely európai mobilszolgáltató hálózatán használhatóak egy megfelelő SIM-kártyával -- a három hazai hálózatban minden bizonnyal. A partnerekkel folytatott beszélgetés során kiderült, elméletileg más gyártók notebookjaiba is beszerelhető utólag beágyazott modul.

HSDPA-modem, antenna a gépben

A globális átlaghoz képest relatíve gyenge hazai jelenléttel bíró Dell a legszélesebb kínálattal rendelkezik itthon a beépített HSDPA-modemmel rendelkező notebookok terén. Az integrált mobil szélessávú opció a Latitude D termékcsaládban, az XPS M1210, a Precision M65, és a friss Inpsiron modellekben (1520, 1720, 1521, 1721) is hozzáférhető. Ez a megoldás elméletileg jelentős előnyökkel rendelkezik az adatkártyákkal szemben, többek között a gépbe épített nagyobb antenna jelérzékenysége sokkal jobb, valamint vélhetően a PCI Express felület energiahatékonyabb, mint a régi PCMCIA.

A Dell gépekbe az amerikai Novatel Wireless cég Expedite moduljai kerülnek, árulta el lapunknak Gulyás Ákos, a MobilX webáruház képviseletében. Hozzátette, hogy a Novatel mérnökei a Dell fejlesztői központjában is jelen vannak, hogy kiteszteljék a beágyazott modulok működését a különféle notebookokban. Gulyás elmondta, hogy elsősorban az interferencia okozhat problémát, tekintve, hogy a laptopok tömve vannak elektronikával, és ma már vezeték nélküli rádiós vezérlőkkel is, de állítása szerint a DVD-meghajtók lézeres fejegysége is problémákat okozhat.

Gulyás szerint a piacon a Novatel mellett meghatározó szereplő az Option (itthon a T-Mobile használja), a Sierra, és a szavaiból kihallhatóan kétes minőségűnek tartott Huawei (Pannon, Vodafone). A Novatel stratégiája Gulyás szerint az, hogy a beágyazott modemekre koncentrál, míg a többi szállító inkább a kártyákra összpontosított sikeresen -- miközben teljeskörű palettát kínál mindegyik.

Drága, de megtérülhet

Úgy tűnik, a Novatel és a Dell jó munkát végzett, és valóban úgy működik minden, ahogyan az elvárható. A T-Mobile legalábbis felengedte hálózatára az ismeretlen eszközt, egy XPS M1210-be épített Expedite modult, és ki is szolgálta: a HWSW gyorstesztjében (saját SIM-kártyával) közel 3000 kilobites sebességű letöltési, valamint több mint 350 kilobites feltöltési sávszélességet produkál, ami teljesen normálisnak tekinthető -- a 3,6 megabites le-, illetve a 384 kilobites feltöltési maximumok a valós felhasználási körülmények között sosem realizálódnak. Az Expedite modul ráadásul később 7,2 megabitesre frissíthető szoftverrel.

A Novatel moduljainak beszerelését a megrendelések alapján a Dell hivatalos hazai disztribútora, a HRP Hungary végzi el, mondta el Tóth György, a HRP PC-üzletágának vezetője. Ezek a modulok elméletileg saját kezűleg otthon is beszerelhetőek, derült ki a Gulyással és Tóthtal folytatott beszélgetésből, és garanciavesztéssel sem jár a művelet. Ezzel ugyanakkor azt kockáztatja a felhasználó, hogy ha valamit elront, akkor azzal ugrott akár a teljes garancia, figyelmeztetett Tóth. Elméletileg más gyártók modelljeiben is működnek ezek a modulok, de erről érdemes tájékozódni vásárlás előtt.

A HSDPA-modemek nem olcsók, legalábbis elsőre. A külön megvásárolható Expedite-ok kiskereskedelmi ára nettó 50 forint körül alakul, így első ránézésre nem versenyképes a szolgáltatók ártámogatott akcióival, ugyanakkor hosszabb távon a kártyafüggetlenség hamar megtérülhet azáltal, ha mindig az olcsóbb szolgáltatóra váltunk, véli Tóth. A gyárilag HSDPA-modemmel konfigurált Latitude modellek esetében a felár 15-16 ezer forintra rúg, legalábbis a MobilX webáruházban. A gépek vélhetően az Enternet kínálatában is felbukkannak majd, ahogyan a cég, Magyarországon elsőként, virtuális mobilszolgáltatóként jelenik meg, és mobil internetcsomagokat kínál majd saját neve alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról