Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 26. 12:18

Érkezik a Microsoft Silverlight linuxos változata, a Moonlight

Hamarosan elkészül a Microsoft által nemrég bejelentett Silverlight nyílt forrású, Linuxra fejlesztett változata, a Moonlight. A nyilvános alfaverzió legkorábban szeptemberben várható, de előtte már érkeznek tesztelhető változatok. A fejlesztés villámgyorsan halad, ugyanis alig egy hónapja kezdődött.

[HWSW] Hamarosan elkészül a Microsoft által nemrég bejelentett Silverlight nyílt forrású, Linuxra fejlesztett változata, a Moonlight. A nyilvános alfaverzió legkorábban szeptemberben várható, de előtte már érkeznek tesztelhető változatok. A fejlesztés villámgyorsan halad, ugyanis alig egy hónapja kezdődött.

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert Silverlight a redmondiak válasza az Adobe Flash Playerre. A Silverlight a Microsoft szerint több mint interaktív médiaplatform, a vállalat várakozásai szerint méltó ellenfele lehet az Apple QuickTime-nak a nagyfelbontású videók sugárzásában is. A Silverlight többféle böngészővel (IE, Firefox, Safari) kompatibilis, webalkalmazások, grafikák, animációk megjelenítésére alkalmas interaktív eszköz. A Microsoft szerint a Silverlight előnye felhasználói szemszögből, hogy bármilyen operációs rendszeren és böngészőn azonos élményt nyújt.

A Silverlight nyílt forrású változatának, a Moonlightnak az alapja a Microsoft .Net keretrendszer nyílt forrású alternatívája, a Mono, amelyet a Novell irányítása alatt készít Miguel de Icaza és csapata. Ő felel a Moonlight fejlesztéséért is és elmondása szerint a szoftver már közel "feature-complete", azaz majdnem mindent tud, amit a végleges változatnak tudnia kell. A Moonlight annak ellenére készül, hogy a Microsoft nem zárta ki egy linuxos Silverlight-kliens megjelenését, bár egyelőre hivatalosan nem erősítették meg ennek létezését. A Moonlight azonban a Silverlighttól eltérően nem csak böngészőben működik, hanem önállóan is, így akár multimédiás "widgetek" megjelenítésére, futtatására is alkalmas lehet.

"A Silverlight fantasztikus fejlesztési platform és a .Net-alapú verziója különösen izgalmas. Unix/Linux-felhasználóként szeretnénk elérni a tartalmakat és a Linuxot Silverlight-alapú weboldalak fejlesztéséhez használni" -- írta blogjában de Icaza, ahol egyébként képernyőmentések formájában figyelemmel kísérhető a Moonlight fejlődése is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról