Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 25. 12:00

Az uniós tagság jót tett az informatikai piac növekedésének

A belátható jövőben nem törik meg a fejlődés lendülete a 2004-ben csatlakozott tíz új uniós tagállam IT-piacán, ami épp az uniós tagságnak köszönhető -- állítja az IDC.

[HWSW] A belátható jövőben nem törik meg a fejlődés lendülete a 2004-ben csatlakozott tíz új uniós tagállam IT-piacán, ami épp az uniós tagságnak köszönhető -- állítja az IDC.

Magyarországra 4,6 milliárd dollár jut

A közelmúlt gazdasági mutatói szerint az EU-tagság jót tett a tíz új tagállam gazdasági fejlődésének. Az Eurostat adatai szerint a 2004-ben az Unióhoz csatlakozott tagországok GDP-je -- Málta kivételével -- a 15 régi EU-tagállam 2005-ös 1,5, illetve 2006-os 2,6 százalékos átlagát meghaladva növekedett. Észtországban és Lettországban 10 százalék feletti volt a GDP-növekedési üteme, amelynek alapján e két állam a világ leggyorsabban növekvő gazdaságai közé tartozik. Magyarországon 2006-ban 4 százalékkal nőtt a GDP.

Az IDC legújabb tanulmánya szerint a közvetlen és közvetett EU-források több mint 2,2 százalékponttal növelik az IT-beszerzésekre költött éves összeget 2004 és 2013 között az érintett országokban. Ez az infrastruktúra-fejlesztésre, szoftverberuházásokra és szolgáltatásbeszerzésre fordítható 27,6 milliárd dollár olyan többletforrást jelent, amely az uniós tagság nélkül nem állt volna rendelkezésre. Az összeg Magyarországra jutó része 4,6 milliárd dollár.

"A többletforrások minden országban más-más hatást fejtenek ki, mivel az üzleti környezetek sokfélék, és az egyes tagállamok informatikai fejlettsége, a vállalkozási kultúra és külföldi tőkeberuházások mértéke is eltér egymástól" -- magyarázza Steven Frantzen, az IDC CEMA alelnöke és kutatási igazgatója. "Az informatikai és az általános üzleti fejlődés fellendítéséhez az IT-szállítóknak el kell igazodniuk a közvetlen források elosztásának folyamatában, és a gyakran IT-megoldásokra épülő törvényhozási és reformkezdeményezésekben."

Compliance is king

Az IT-piacokon tapasztalható erőteljes növekedés ugyanúgy köszönhető a fogyasztói vásárlások erősödésének, mint a vállalatoknak, amelyekre nagy nyomás nehezedik, hogy az élesedő piaci versenyben való helytállás érdekében átvegyék a nemzetközi szereplők technológiai és átláthatósági normáit. Az IDC szerint a törvényi előírások is fontos szerepet játszanak az IT-piac növekedésében, bár hatásukat gyakran alábecsülik.

A nagyobb nyilvánosságot élvező távközlési és adatvédelmi jogszabályoktól kezdve a digitális aláírásokra és a vámügyintézésre vonatkozó, kevésbé ismert előírásokig, az informatika gyakorlati alkalmazása sokféle uniós szabály és irányelv betartása szempontjából kulcsfontosságú. "Az esetek többségében a megfeleléshez szükséges szerverek, szoftverek és külső szakemberek is segítenek a cégeknek teljesíteni a nemzetközi szereplők által támasztott követelményeket" -- mondja Frantzen.

A legnagyobb haszonélvezők

Az IDC számításai szerint évente átlagosan közel 12 százalékkal bővülnek majd az IT-kiadások az EU tíz új tagállamában a 2004-gyel kezdődő évtizedben. Az összes uniós finanszírozási komponens kumulatív hatása nyomán 2013-ban 22 százalékkal többet fordíthatnak majd informatikai fejlesztésekre az új tagállamok, mint egyébként (azaz uniós tagság nélkül) tehetnék. Magyarországban várhatóan 25 százalék lesz ez az uniós többlet.

A tagállamok Nemzeti Fejlesztési Tervei strukturális alapokon keresztül támogatják a kormányok és a különféle EU-kezdeményezések által meghatározott kiemelt fejlesztési területeket. A közvetlen finanszírozás és a többi pénzügyi eszköz – azon belül az IT-infrastruktúrával és megoldásokkal kapcsolatos beruházásokat ösztönző támogatott hitelek – fő haszonélvezői a közigazgatási szervek, valamint a kis- és középvállalatok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról