Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 28. 16:04

Még az idén felújítja DB2 adatbáziskezelőjét az IBM

Az IBM még az idén kiadja a DB2 9 felújított változatát, amely a múly hét óta nyilvános béta formájában letölthető a vállalat honlapjáról azon ügyfelek számára, akik már jelenleg is DB2-felhasználók. A béta program célja felhasználói visszajelzések begyűjtése.

[HWSW] Az IBM még az idén kiadja a DB2 9 felújított változatát, amely a múly hét óta nyilvános béta formájában letölthető a vállalat honlapjáról azon ügyfelek számára, akik már jelenleg is DB2-felhasználók. A béta program célja felhasználói visszajelzések begyűjtése.

Az IBM DB2 adatbázis legújabb verziója, a Viper tavaly augusztusban jelent meg. A szoftver legfontosabb újdonsága az IBM szerint a XML dokumentumok "natív" tárolása és indexelése, ehhez egy teljesen új technológiát fejlesztettek ki az IBM mérnökei, amely nem formattálja és struktúrálja át az XML-eket a relációs adatbáziskezeléshez. Az ún. "hierarchiális" adattárolástól és az XML-specifikus indexeléstől azt várja az IBM, hogy az XML-alapú alkalmazások futása látványosan felgyorsul.

Az XML adatokat az XQuery lekérdező nyelv segítségével lehet elérni, ez tulajdonképpen a relációs adatbázisokban használt SQL megfelelője. A Viper emellett alkalmas lesz struktúrált adatok és nem struktúrált adatok -- például grafikák, PDF-fájlok, táblázatok, stb. -- tárolására is. Az IBM DB2 Viper újdonságai közé tartozik még egy új biztonsági megoldás, amelynek révén sokkal jobban behatárolhatók az adatbázis hozzáférési jogosultságai, illetve a Venom (kígyóméreg) nevű tömörítési technológia, amely akár 55-60 százalékkal is csökkentheti az igényelt tárolókapacitást.

A Viper felújított változata a fentieket többek között egy új workload-managerrel egészíti ki, amely elsősorban adattárház-jellegű használat esetén javítja a lekérdezések sebességét. Biztonság tekintetében is továbbfejlődött az adatbázis: a DB2 9-ben debütált az a címkézési technológia, amely felhasználói jogosultságokhoz kötötte az adatbázis egyes oszlopainak elérhetőségét. A Viper 2 egyszerűsíti a címkék adminisztrációját, ezzel számos feladatot levéve az adatbázis-adminisztrátorok válláról.

A Gartner legfrissebb jelentése szerint 2006-ban a relációs adatbáziskezelők forgalma világszerte 14,2 százalékkal 15,2 milliárd dollárra emelkedett, amelyből az Oracle 47,1 százalékos szeletet hasított ki magának. A gyártói rangsorban második helyezett IBM 3,2 milliárd dollár értékben forgalmazott relációs adatbáziskezelőket 2006-ban, ami 21,1 százalékos részesedés megszerzéséhez volt elég. A harmadik helyet szokás szerint a Microsoft szerezte meg, a redmondiak piaci részesedése 17,4 százalékot tett ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról