Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 22. 14:40

EU: aggasztó a webes keresők adatkezelési gyakorlata

Az Európai Unió vizsgálatot indított az internetes keresők adattárolási és -védelmi elveivel kapcsolatban, az országok adatvédelmi biztosai szerint ugyanis egyre aggasztóbb, hogy a keresők a relevánsabb találatok és hirdetések megjelenítése érdekében mennyi információt őriznek meg a látogatókról.

[HWSW] Az Európai Unió vizsgálatot indított az internetes keresők adattárolási és -védelmi elveivel kapcsolatban, az országok adatvédelmi biztosai szerint ugyanis egyre aggasztóbb, hogy a keresők a relevánsabb találatok és hirdetések megjelenítése érdekében mennyi információt őriznek meg a látogatókról.

"A munkacsoport megvizsgálja a keresőket és nagyító alá veszi a tevékenységüket adatvédelmi szempontokból, mivel ez a probléma egyre több felhasználót érint" -- áll a tegnap kiadott közleményben. Az uniós aggodalmak eloszlatása végett a Google a hónap elején jelentette be, hogy a felhasználói kereséseket 24 helyett már "csak" 18 hónapig őrzi meg, ezután az azonosító információk törlésre kerülnek. A Google szerint az adatok megőrzésére vonatkozó gyakorlata megfelel az EU-s irányelveknek.

A 28 tagból álló munkacsoport, amely az Európai Bizottság és az uniós országok kormányai számára ajánlásokat fogalmaz meg az adatvédelemről, még tanulmányozza a Google válaszát és az elkövetkező hetekben más keresőket is megvizsgál annak érdekében hogy kiderítse, milyen adatvédelmi problémák adódhatnak. A szervezet emellett technikai kérdéseket is feltesz a Google-nak az adatgyűjtésről és azok tárolásáról.

Nagy Mobil Testvér
Egy 2005 decemberében elfogadott uniós direktíva értelmében a távközlési szolgáltatóknak az összes forgalmat naplózniuk kell, beleértve az egyes beszélgetésekben részt vevő felek telefonszámát, a felek tartózkodási helyét, és naplózniuk kell a beszélgetés időtartamát, de még a létre nem jött hívásokat adatait is. A naplókat a szolgáltatóknak 6-24 hónap időtartamig meg kell őrizniük. Az EU szerint erre a terrorveszély elhárítása érdekében van szükség.
"Elismerjük hogy az online keresés jogi problémákat vet fel a magánszférával kapcsolatban és világszerte aktívan együttműködik az adatvédelmi hatóságokkal annak érdekében hogy biztosítsuk, a gyakorlatunk megfelel a legszigorúbb szabványoknak" -- mondta Peter Cullen, a Google és a Yahoo mögött a harmadik legnagyobb internetes keresőt üzemeltető Microsoft illetékese. A redmondi cég egyelőre nem kapott hivatalos megkeresést a szóban forgó uniós munkacsoporttól. A Microsoft egyébiránt 14 évig őrzi meg a keresési adatokat.

Nemrégiben a londoni Privacy International lesújtó értékelést tett közzé a Google adatkezelési gyakorlatáról, a szervezet szerint a kaliforniai központú keresőóriás az egyik legnagyobb ellensége az online magánszférának azáltal, hogy a kereső által kinyert információkat ki tudja egészíteni más szolgáltatásaiból, például a Gmailből, az azonnali üzenetküldőből vagy a Google Docs & Spreadsheetsből származó adatokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról