:

Szerző: Ady Krisztián

2007. június 22. 14:53

Egyelőre csak szárnyait bontogatja az IP-televíziózás: T-Home TV fejlesztések

Alig pár nappal azt követően, hogy a Microsoft bemutatta IPTV-platformjának továbbfejlesztett, Mediaroomra keresztelt változatát, a platformot használó, a T-Home TV-t szolgáltatást jegyző T-Online egy sajtóbeszélgetésen számolt be fejlesztéseiről, a T-Home TV várható jövőjéről. Az MSTV platform új, 1.2-es változata alaposan megdolgoztathatja a fejlesztőket, hiszen számos új eszközt, lehetőséget ad a kezükbe.

[HWSW] Alig pár nappal azt követően, hogy a Microsoft bemutatta IPTV-platformjának továbbfejlesztett, Mediaroomra keresztelt változatát, a platformot használó, a T-Home TV-t szolgáltatást jegyző T-Online egy sajtóbeszélgetésen számolt be fejlesztéseiről, a T-Home TV várható jövőjéről. Az MSTV platform új, 1.2-es változata alaposan megdolgoztathatja a fejlesztőket, hiszen számos új eszközt, lehetőséget ad a kezükbe.

Az új platform

Tüdős András, a T-Online informatikai igazgatója elárulta, az új platformra épülő szoftver várhatóan szeptember folyamán jelenik meg az előfizetők vevőegységein, úgynevezett set-top-boxjain. A legfontosabb változás a Mediaroom Alkalmazásfejlesztő Eszközkészlet megjelenése, mely nem más, mint egy beépített böngésző -- ezen keresztül azonban a szolgáltatók és a független fejlesztők olyan felülethez jutnak, mellyel a tévé képernyőjén megjelenő alkalmazásokat fejleszthetnek.

Varga Gábor, a Microsoft telekommunikációs és média szektorának szakértője megjegyezte, hogy az IP-televíziózás jelenleg még csak ízelítőt ad képességeiből, csak a több mint ötven éves televíziózás másolása néhány kiegészítő szolgáltatás beépítésével egy új átviteli közegre. Példaként említette, hogy az új platformba épített kép-a-képben funkció lehetővé tenné, hogy egy sportközvetítés során mi magunk állítsuk össze az adásrendező helyett műsorunkat, mi választhatnánk ki, melyik kamera képét szeretnénk éppen nézni.

Véleménye szerint a frissített platform új lehetőségeket nyújt a szélesebbkörű "összekapcsolhatóságával". Megemlítette, hogy a Mediaroom támogatást nyújt az Xbox 360 játékkonzolhoz, a PC-s zene és képmegosztáshoz, sőt, az sem kizárt a jövőben, hogy a konzol segítségével akár magát az IP-televíziós adást is megtekinthessük. A rendszerhez hordozható eszközök is csatlakoztathatók, mobiltelefonok, tenyérgépek, melyekről később akár a tévéadás felvételét is távprogramozhatjuk.

T-Home TV
Varga Gábor, a Microsoft technikai szakértője és
Tüdős András, a T-Online informatikai igazgatója

HD és tévé

A T-Home TV a harmadik negyedévre már 42 településen jelenik meg, azonban az ADSL korlátai miatt ezeken a településeken sem mindenhol lesz elérhető. A szolgáltatás kínálata két új "minipay" tematikus csomaggal, az ismeretterjesztő Terra és zene Play csomaggal bővült, a szolgáltatás jelenleg 66 csatornát foglal magába. Hamarosan elindul a T-Home TV új portálja, mely műsorajánlók mellett a set-top-boxon megszokott felületű műsorújságot, a jövőben pedig akár távoli felvételprogramozási lehetőséget is kínál majd. A harmadik negyedév során webrádiók, a fentebb említett tartalommegosztás implementálása várható az új szoftver megjelenésével együtt.

Tüdős András elmondta, hogy a jelenlegi ADSL/ADSL2+ technológia által biztosított sávszélesség nem elegendő a nagyfelbontású, HD-anyagok megfelelő minőségű továbbítására: a két teljes adás, illetve a kiegészítő adatok miatt legalább 20-25 megabit/s-os folyamatos adatátviteli sebességre lenne szükség a végpontig. A HD azonban ennek ellenére szerepel a T-Online tervei között, a pilot projekt, melyet VDSL2 technológián terveznek megvalósítani, a negyedik negyedév során indulhat el.

A kezdetben csak kiválasztott helyeken, "sűrűn lakott" kerületekben fogható HD-adások hazai kínálat, HD-ben sugárzott műsor híjján csak külföldi tévéadók adásai lehetnek, melyek valószínűleg csak eredeti nyelven lesznek nézhetők. Az előfizetőknek kiosztott set-top-boxok már jelenleg is képesek lennének ilyen adások megjelenítésére, a korlátot az ADSL szabja meg, melyen egyszerűen nem vihető át az ehhez elegendő adatmennyiség.

Erős kezdés után alacsony előfizetői szám

A T-Home TV jelenlegi előfizetői a megállítható adást, a műsorrögzítés lehetőségét, illetve az azonnal elérhető videotékát tartották a legvonzóbb szolgáltatásoknak. Utóbbiak kínálatából -- természetesen? -- a felnőtt tartalmak a legnépszerűbbek. Az erős kezdet, a komoly érdeklődés ellenére azonban a szolgáltatás előfizetői létszáma jócskán elmarad a várttól, bár a növekedés folyamatos. A T-Online az idei év végére több tízezres "tömeggel" számolt, azonban jelenleg még csupán kétezer körüli előfizetővel rendelkezik a szolgáltatás, noha körülbelül egymillió embert, azaz valamivel több mint 300 ezer háztartást "fednek" le vele.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.