Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 20. 11:13

Tovább növelte előnyét a relációs adatbázisok piacán az Oracle

Az Oracle tovább erősítette vezető pozícióját a relációs adatbáziskezelők piacán -- derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból. A tendencia hátterében az Oracle linuxos dominanciája húzódik meg, egyre több adatbázist migrálnak a cégek Linuxra, amelyen az Oracle adatbáziskezelője népszerű választás.

[HWSW] Az Oracle tovább erősítette vezető pozícióját a relációs adatbáziskezelők piacán -- derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból. A tendencia hátterében az Oracle linuxos dominanciája húzódik meg, egyre több adatbázist migrálnak a cégek Linuxra, amelyen az Oracle adatbáziskezelője népszerű választás.

A Gartner adatai szerint 2006-ban a relációs adatbáziskezelők forgalma világszerte 14,2 százalékkal 15,2 milliárd dollárra emelkedett, amelyből az Oracle 47,1 százalékos szeletet hasított ki magának. Az Oracle adatbázis-forgalma éves szinten 14,9 százalékkal nőtt, ami felülmúlta a piaci növekedést, így a cég részesedést hódított el versenytársaitól, elsősorban a piacnál lassabb bővülést produkáló IBM-től.

Új mobil adatbázis
Megjelent az Oracle Database Lite 10g harmadik verziója A mobil, illetve beágyazott környezeteket kiszolgáló alkalmazások gyors fejlesztését és bevezetését lehetővé tevő megoldásban tökéletesítették és automatikussá tették a szinkronizálást, valamint többek között a Windows Mobile 5-tel kibővítették a támogatott platformok körét.

Az Oracle Database Lite 10g komplett keretrendszert nyújt offline alkalmazások használatához. Segítségével az állandó hálózati kapcsolat nélküli, illetve a mobil felhasználók mobil eszközeikről kapcsolat nélkül is elérhetik a vállalati adatokat, amikor és ahol csak erre szükség van. A termék kisméretű SQL-adatbázist, szinkronizálási funkciót, valamint az alkalmazások életciklus-kezelését megkönnyítő szolgáltatásokat foglal magában.
A gyártói rangsorban második helyezett IBM 3,2 milliárd dollár értékben forgalmazott relációs adatbáziskezelőket 2006-ban, ami 21,1 százalékos részesedés megszerzéséhez volt elég. A Nagy Kék adatbázis-forgalma 2006-ban mindössze 8,8 százalékkal nőtt, alulmúlva a piaci növekedést, ami arra utal, hogy a cég tavaly megjelent vadonatúj adatbázisa, a Viper kódnevű DB2 9 egyelőre nem mondható kimondott sikernek.

A harmadik helyet szokás szerint a Microsoft szerezte meg, a redmondi cég a nagyok között a legdinamikusabban -- 28 százalékkal -- növelte eladásait, amelynek köszönhetően piaci részesedése 17,4 százalékra emelkedett. A negyedik és az ötödik helyet a Teradata, valamint a Sybase szerezték meg, mindkét cég piaci részesedését 3,2 százalékra becsüli a Gartner.

A legnépszerűbb adatbázisplatform továbbra is a Windows (34,5%) és a Unix (34,8%), a Linux (15,5%) csak távolról szemlélheti riválisait, ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a nyílt forrású operációs rendszeren futó relációs adatbázisok forgalma éves szinten 67 százalékkal emelkedett. Ez a tendencia nem csak az Oracle-nek kedvez, hanem az olyan cégeknek is, mint a nyílt forrású adatbáziskezelőjéről széles körben ismert MySQL.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról