Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 20. 10:24

A Microsoft módosítja a Vistát, teret engedve a rivális keresőknek

A Microsoft módosítani fogja a Windows Vistát annak érdekében, hogy a szoftveren bármilyen asztali kereső használható legyen. Amint az ismert, a Google egy közelmúltban az Igazságügyi Minisztériumhoz beadott beadványában azt sérelmezte, hogy a Microsoft úgy alkotta meg a Vistát, hogy megnehezítse a többi keresőprogram számára a működést. Bár a redmondiak tagadták ezt, most mégis úgy határoztak, hogy módosítják a szoftvert, hogy elkerüljenek egy újabb trösztellenes ügyet.

[HWSW] A Microsoft módosítani fogja a Windows Vistát annak érdekében, hogy a szoftveren bármilyen asztali kereső használható legyen. Amint az ismert, a Google egy közelmúltban az Igazságügyi Minisztériumhoz beadott beadványában azt sérelmezte, hogy a Microsoft úgy alkotta meg a Vistát, hogy megnehezítse a többi keresőprogram számára a működést. Bár a redmondiak tagadták ezt, most mégis úgy határoztak, hogy módosítják a szoftvert, hogy elkerüljenek egy újabb trösztellenes ügyet.

A Windows Vista első javítócsomagjában (SP1) olyan módosításokat implementál a Microsoft, amelyek megkönnyítik a rivális keresőprogramok használatát. Az SP1-gyet tartalmazó Vistán a PC-gyártók vagy a felhasználók maguk állíthatják be, melyik keresőprogramot szeretnék alapértelmezetté tenni, így akár a Start menüben vagy a Windows Explorerben található keresőmezőből is elérhető lesz a Google Desktop Search. A Microsoft emellett vállalta, hogy a szoftverfejlesztő cégek számára elérhetővé teszi azokat az információkat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a Vistával együttműködő és abba zökkenőmentesen integrálódó asztali keresőt tudjanak fejleszteni.

A Windows Vista első szervizcsomagja alig egy évvel a szoftver megjelenése után érkezik (ez nem volt másképp a Windows XP esetében sem), azonban a visszajelzések szerint szükség is van rá, ugyanis a mennyiségi licencelők számára már november végétől, a nagyközönségnek pedig január végétől elérhető Vistában számos komoly problémát okozó hiba maradt. Saját tapasztalataink szerint gondok vannak az energiatakarékossági funkciók, a készenlét mód, illetve a hibernálás megbízhatósága terén is.

A Windows Vista SP1 már tesztelés alatt áll, azonban megjelenési dátumát egyelőre nem tűzték ki -- vagy legalábbis még nem kommunikálták nyilvánosan. A Microsoft csupán annyit közölt, hogy az SP1 az év második felében érkezik, a premier november végén vagy december elején várható. A Windows XP esetében az első szervizcsomag szinte pontosan egy évvel a kereskedelmi bevezetés után vált hozzáférhetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról