Szerző: Ady Krisztián

2007. június 14. 10:48

Zajmentes képek, megmaradó részletek a Kodak új képérzékelőjével

[News.com] Az Eastman Kodak fejlesztői meglépték azt, amit még egy fejlesztő sem tett meg: rájöttek, hogy az egyre nagyobb felbontású, és ennek köszönhetően egyre zajosabb képérzékelőkben már akad elegendő hely a külön fényességet érzékelő szenzorok számára. Napjaink folyamatosan növekvő felbontású digitális kameráinak egyik rákfenéje az alacsony érzékenység, mely elmosódott képeket, gyenge fényviszonyok között zajos, vagy részleteiben teljesen kimosott képeket eredményez. Ezeken a problémán a gyártók úgy próbálnak úrrá lenni, hogy a gond gyökerén, magán a képérzékelőn egyáltalán nem változtatnak.

[News.com] Az Eastman Kodak fejlesztői meglépték azt, amit még egy fejlesztő sem tett meg: rájöttek, hogy az egyre nagyobb felbontású, és ennek köszönhetően egyre zajosabb képérzékelőkben már akad elegendő "hely" a külön fényességet érzékelő szenzorok számára. Napjaink folyamatosan növekvő felbontású digitális kameráinak egyik rákfenéje az alacsony érzékenység, mely elmosódott képeket, gyenge fényviszonyok között zajos, vagy részleteiben teljesen "kimosott" képeket eredményez. Ezeken a problémán a gyártók úgy próbálnak úrrá lenni, hogy a gond gyökerén, magán a képérzékelőn egyáltalán nem változtatnak.

Új sakktábla

A ma bemutatott új szenzort a Kodak szerint legkorábban 2008-ban lehet majd termékekben -- elsőként nyilván a Kodak fényképezőgépeiben -- megtalálni, a cég ígérete szerint ezek a fényképezőgépek kétszeres-négyszeres fényérzékenységre lesznek képesek, mint a mai digitális fényképezőgépek. A Kodak mérnökei hova máshova nyúltak volna vissza, mint az emberi szem felépítéséhez, mely külön receptorokon keresztül érzékeli a színeket és a fény mennyiségét -- bár az emberi szem elsősorban a részletekre lett "kihegyezve".

Míg a jelenlegi képérzékelők szenzorai csak a három alapszínt, illetve ezek fényességét érzéklik egy sakktáblaszerű elrendezésben -- a fényképezőgép szoftvere ez alapján a sakktábla alapján állítja össze a képet --, a Kodak új érzékelőjében külön fényességet regisztráló, színsemleges szenzorok is helyet kapnak. Míg egy jelenlegi Bayer-mintájú 12 megapixeles érzékelőben 6 millió zöld, 3 millió vörös, és 3 millió kék pixelből áll össze a kép, az új elrendezésű szenzorban 6 millió külön fényességet érzékelő, színsemleges, 3 millió zöld, illetve 1,5-1,5 millió vörös és kék színt érzékelő szenzor található.

Kodak

Alacsonyabb záridő, olcsóbb kamera

A megnövekedett érzékenységnek köszönhetően a záridő is a felére, negyedére csökkenhet, mely többek között szükségtelenné teheti a kamerát drágító képstabilizátor rendszerek beépítését, a képek ezek használata nélkül sem fognak elmosódni. Azonos záridő mellett pedig jóval több fényt lesznek képesek érzékelni a szenzorok, mely megszüntetheti az ebből fakadó zajt a fényképeken, de a korábbival azonos képminőséget érhetünk el jóval kisebb megvilágítás mellett is.

A megváltozott felálláshoz természetesen új "mozaikfejtő" alkalmazás is kell, a Kodak szerint optimalizálással a szoftver hasonló méretűre csökkenthető, mint a jelenlegi megoldások. Az új szenzor semmilyen más változatást nem igényel a kameragyártóktól, csupán a kamera szoftverén, illetve dedikált képfeldolgozó áramkörein kell megfelelően módosítani. A képzajt jelenleg minden gyártó szoftveres megoldásokkal igyekszik csökkenteni, ez azonban sokszor a kép részleteinek elvesztésével, elmosódásával jár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról