Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 13. 13:49

Gyártói összefogás az energiahatékony számítógépekért

Az Intel és a Google vezetésével és további iparági szereplők széleskörű támogatásával olyan szervezet alakult, amely csökkentené a számítógépek energiapazarlását, ezáltal költséget takarítva meg a felhasználóknak. A Climate Savers Computing Initiative (CSCI) emellett jelentős erőfeszítéseket kíván tenni annak érdekében, hogy az ügyfelek előnyben részesítsék a energiatakarékos rendszereket, ami nem csak a költségek, hanem környezetvédelmi szempontok miatt is fontos lenne.

[HWSW] Az Intel és a Google vezetésével és további iparági szereplők széleskörű támogatásával olyan szervezet alakult, amely csökkentené a számítógépek energiapazarlását, ezáltal költséget takarítva meg a felhasználóknak. A Climate Savers Computing Initiative (CSCI) emellett jelentős erőfeszítéseket kíván tenni annak érdekében, hogy az ügyfelek előnyben részesítsék a energiatakarékos rendszereket, ami nem csak a költségek, hanem környezetvédelmi szempontok miatt is fontos lenne.

Nem csak az energiával, a környezettel is spórolnak

Azok a vállalatok, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez, vállalták, hogy az EPA Energy Star mindenkori útmutatásainak megfelelő vagy azoknál jobb energiahatékonyságú rendszereket fognak gyártani. A Climate Savers Computing Initiative-ban résztvevő üzleti felhasználóktól azt várják, hogy vállalati PC-ik és szervereik beszerzésekor energiahatékony rendszereket választanak, az asztali PC-kre pedig energiamenedzsment-eszközöket telepítenek. A kezdeményezéshez otthoni felhasználók is csatlakozhatnak, akik önként vállalják, hogy olyan energiatakarékos számítógépeket vásárolnak, amelyeket a szervezet jóváhagyott.

"Manapság egy átlagos PC a felvett energia felét elpocsékolja, egy átlagos szerver pedig a harmadát" -- mondta Urs Holzle, a Google alelnöke. "A Climate Savers Computing Initiative célkitűzése 90 százalékos hatékonyságú tápegységek fejlesztése, amelyet ha sikerül elérni, évente 54 millió tonnával csökkenhet az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátása, a felhasználók pedig összesen 5,5 milliárd dollárt takaríthatnak meg a villanyszámlán. Noha az energiatakarékos rendszerek kezdetben drágábbak lesznek, hosszú távon a méretgazdaságosságnak köszönhetően a különbség nullára csökken majd.

"2010-re a Climate Savers Computing Initiative annyival akarja csökkenteni az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását, mintha 11 millióval kevesebb autóval kevesebb lenne az utakon, vagy ha húsz darab 500 megawattos hőerőművet állítanának le" -- mondta Pat Gelsinger, az Intel Digital Enterprise Group vezetője. A kezdezményezés támogatói között nem csak informatikai nagyvállalatok és hardvergyártók szerepelnek, hanem a Pacific Gas & Electric áramszolgáltató, a Starbucks, a Massachussetts Műszaki Egyetem (MIT), valamint a WWF.

Tízezrek mennek pocsékba

A 2007-es Energy Star specifikációi szerint a PC-k tápegységének legalább 80 százalékos hatékonyságúnak kell lennie, ezt a szintet azonban ma még viszonylag kevés PC hozza, az átlagos, boltban kapható tápegységek ennél kisebb hatékonyságúak. A CSCI célkitűzése szerint a tagjai 2010-re legalább 90 százalékos hatékonyságú tápegységgel szerelik fel a gépeiket. A volumenszerverek esetében az Energy Star előírása 85 százalék, a CSCI ezt 2010-re 92 százalékra növelné.

A www.climatesaverscomputing.org weboldalon számos olyan tanács olvasható, amelyek elmagyarázzák, hogyan használhatók ki PC-k gépek energiatakarékos képességei, ami által az energiafelhasználás akár 60 százalékkal is csökkenthető. Egy kis teljesítményű vállalati PC éves áramfogyasztása monitor nélkül mintegy 18 ezer forint, ha ez a gép éjjel-nappal be van kapcsolva, az éves áramfogyasztás a kétszeresére is felmehet. Egy otthoni, játékra kihegyezett konfiguráció éjjel-nappal működtetve évente 50 ezer forinttal terheli meg a villanyszámlát a HWSW kalkulációi szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról