Szerző: Ady Krisztián

2007. június 12. 09:43

Windowsos Safari és rengeteg Leopárd az Apple fejlesztői konferenciáján

A felfokozott várakozásokkal ellentétben csupán egy Mac OS X Leopárd bemutatóra és a megszokott Windows szapulásra korlátozódott az Apple fejlesztői konferenciáját megnyitó Steve Jobs előadás. Az állóvizet csak a windowsos Safari 3.0 webböngésző bemutatása kavarta fel, azonban ezt is igen érdekes piaci részesedési adatokkal támasztotta alá az Apple első embere.

[HWSW] A felfokozott várakozásokkal ellentétben csupán egy Mac OS X Leopárd bemutatóra és a megszokott Windows szapulásra korlátozódott az Apple fejlesztői konferenciáját megnyitó Steve Jobs előadás. Az állóvizet csak a windowsos Safari 3.0 webböngésző bemutatása kavarta fel, azonban ezt is igen érdekes piaci részesedési adatokkal támasztotta alá az Apple első embere.

A Windows operációs rendszereken futó Safari 3.0 webböngésző publikus bétáját bárki letöltheti és kipróbálhatja. Az Apple hatalmas sebességelőnyt jósol a jelenleg elterjedten használt Internet Explorer 7-tel, és valamivel kisebbet a Firefox-szal szemben, ez azonban távol áll a valódi csodától. A próbaváltozat letöltése csak mazochistáknak ajánlott, a szoftver ugyanis gyakorlatilag egyetlen weboldalt sem képes normálisan összeállítani, megmutatni, még akkor sem, ha az W3C XHTML 1.0 minősítéssel rendelkezik.

Ami azonban ennél is nagyobb pofon az Apple-nek, hogy több sérülékenységet is találtak a szoftverben, alig néhány órával azt követően, hogy megjelent. A béta állapotú alkalmazásban eddig négy DoS (túlterheléses) támadásra, illetve három kártékony kódok futattására lehetőséget nyújtó hibát találtak.

A Safari windowsos bejelentése egy kicsit túlmutat egy újabb windowsos alkalmazás bemutatásán: az iPhone-ra a Safarin keresztül fejleszthetnek majd webes alkalmazásokat a külső fejlesztők, melyek a windowsos változaton keresztül az Apple PC-i mellett és az iPhone-on túl a Windows operációs rendszereket futtató számítógépeken is megjelenhetnek. A Safari 3.0 elérhető bétája így jelenleg még inkább a fejlesztőknek szól, mint a végfelhasználóknak.

Mac OS X Leopard
Kép: Engadget

A fejlesztői konferencia sztárja a Mac OS X Leopárd, az Apple következő, októberben megjelenő operációs rendszere lesz, melynek most részletekbe menően látható volt új felülete és számos, már korábban is ismert képessége. A fejlesztők kézhez is kapták az operációs rendszer legutolsó bétájának egy példányát tesztelés céljából. A keynote teljes terjedelmében megtekinthető az Apple weboldaláról nyíló linken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról