Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 11. 11:13

A Microsoft elcsábította a Linux Foundation technikai vezetőjét

[HWSW/Linux-Watch] Tom Hanrahan, a Linux Foundation korábbi technikai igazgatója lett a Microsoftnál a linuxos interoperábilitásért felelős vezetője. A szakember feladata lesz többek között a Novellel közösen létrehozott központ vezetése.

[HWSW/Linux-Watch] Tom Hanrahan, a Linux Foundation korábbi technikai igazgatója lett a Microsoftnál a linuxos interoperábilitásért felelős vezetője. A szakember feladata lesz többek között a Novellel közösen létrehozott központ vezetése. Hanrahan az IBM-nél kezdte linuxos pályafutását, ahol a szoftverfejlesztésért és tesztelésért felelős csapatot vezette. Ebben a minőségében ő irányította az IBM-nél a kernelfejlesztőket és a kód karbantartóit. 2003 őszén aztán Hanrahan átigazolt az Open Source Development Labshez, ahol technikai igazgatói pozíciót töltött be. Az OSDL idén januárban egyesült a Free Standards Grouppal, ebből a fúzióból jött létre a Linux Foundation, amelynek kimondott célja volt a nyílt forrású szoftverek -- elsősorben a Linux -- versenyképesebbé tétele a Microsoft termékeivel szemben.

A Microsoft és a Novell tavaly ősszel kötöttek átfogó megállapodást, amelynek keretén belül közös fejlesztőközpont létrehozásárül döntöttek. Itt a vállalatok szakemberei olyan megoldásokat dolgoznak ki és tesztelnek, amelyek együttműködnek mindkét cég platformjával. Az együttműködés három területre terjed ki, amelyek közül az egyik a virtualizáció. A fejlesztések lehetővé fogják tenni, hogy a Windows virtuális gépként fusson a SUSE Linuxban található Xen virtualizációs szoftveren, illetve hogy a Linux virtuális gépként fusson a Windowst használó rendszereken.

A közös fejlesztésk kiterjednek a webszolgáltatások menedzsmentjére mind a fizikai, mind a virtuális szervereken, amely az ügyfelek számára olyan megoldások megszületését vetíti előre, amik leegyszerűsítik a Windowst és SUSE Linuxot is tartalmazó heterogén környezetek felügyeletét. A megállapodás lényeges eleme, hogy a Novell eDirectory kompatibilis lesz a Microsoft Active Directoryval. Emellett a Microsoft és a Novell megállapodtak arról, hogy az OpenOffice.org irodai szoftvercsomag Novell által kiadott változata támogatni fogja a Microsoft Office Open XML fájlformátumot. Ezt a fejlesztést a Novell át fogja adni az OpenOffice-közösségnek is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról