:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 8. 12:34

HP: a késlekedő IT-projektek kimutatható hatással vannak a cégek eredményességére

Több mint 600 regisztrált résztvevővel tartotta meg a HP Magyarország üzleti partnereivel a HP Szoftver Konferenciát a budapesti Európa Kongresszusi Központban. A rendezvényen több mint negyven előadás keretében bemutatkozott a vállalat BTO (Business Technolgy Optimization) termékportfoliója.

[HWSW] Több mint 600 regisztrált résztvevővel tartotta meg a HP Magyarország üzleti partnereivel a HP Szoftver Konferenciát a budapesti Európa Kongresszusi Központban. A rendezvényen több mint negyven előadás keretében bemutatkozott a vállalat BTO (Business Technolgy Optimization) termékportfoliója.

Ma már nem elég hozni a számokat

A BTO a HP új szoftveres stratégiáját takarja, valójában azonban pusztán új termékek mellett egyfajta szemléletváltást is tükröz. A BTO mögött az a felismerés húzódik meg, hogy a vállalatok többsége az informatikai részleget úgy használja az üzleti folyamatok támogatására, hogy közben önmaga nem tud üzleti egységként működni. Ez elsősorban abban érhető tetten, hogy a cégvezetés az IT-részlegre egyfajta "pénznyelőként" (cost center) tekint, a tevékenységének az üzleti egységekre gyakorolt hatását gyakran nem veszik figyelembe.

Ez a HP szerint oda vezet, hogy az informatikai részleg előbb-utóbb teljesen elszigetelődik az üzlettől, éppen az üzleti folyamatokat támogató IT-részleg önmaga nem tud üzleti egységként működni. A HP a BTO-val segíteni kívánja az informatikai vezetők munkáját, hogy az informatikai szervezetet ugyanúgy működtethessék, mint bármelyik más üzleti egységet. Legyen a működés tervezhető, szabályozott, mérhető, érvényesüljön a költségek kontrollálása, fogalmazzák meg a hatékonysági elvárásokat és ellenőrizzék azok betartását. Fontos, hogy egy ilyen informatikai szervezetnek nem csak önmagában kell optimalizálnia működését, de az üzleti területekkel összhangban is.

"Ma a technológia már nem csupán támogatja az üzleti működést: a technológia az üzlet motorja. Az informatikai kockázatok üzleti kockázatok" -- emelte ki Hegedüs Gábor, a HP Magyarország vezérigazgatója a konferencia köszöntőjében. "A CIO, az IT munkáját az üzleti eredmények alapján értékelik. Milyen gyorsan sikerült egy-egy új termék bevezetése? Hány új értékesítési csatornát tettek elérhetővé? Ma már nem elég egyszerűen hozni a technológiai szolgáltatási szinteket."

Késlekedő projektek = elmaradó bevételek

A HP megbízásából nemrég készített felmérés amely egyértelmű kapcsolatot talált az IT projektek, szolgáltatások késedelmes szállítása és a csökkenő nyereségesség között. Az Economist Intelligence Unit által elvégzett, 1125 informatikai vezető megkérdezésével lefolytatott kutatás szerint a cégek közel felénél az IT projektek legalább 25 százalékát késve adják át; s a válaszadók 57 százaléka szerint minden két informatikai kezdeményezésből legfeljebb egy hoz pozitív üzleti eredményt. A projektek csúszása elsősorban a termékbevezetések elhalasztását, a várt bevételek kiesését, illetve a tervezett költségcsökkentések késedelmét vagy elmaradását eredményezik.

Azon vállalatoknál, ahol az elmúlt három év során indított informatikai programok legalább 75 százaléka pozitív üzleti eredménnyel járt, az átlagnál sokkal jobban sikerült felgyorsítani az új szolgáltatások bevezetéséhez szükséges időt. A bevezetési idő hasonlóképpen jelentősen rövidebb volt a jól teljesítő vállalatoknál, vagyis azon cégeknél, amelyek legalább 25 százalékkal növelték profitjukat. A tanulmány szerint a gyors bevezetést leginkább a jól megfogalmazott üzleti elvárások, az informatikai folyamatautomatizálás, illetve a szoros együttműködés támogatja.

"Ha a vállalat széles körű informatikai optimalizációban gondolkodik, akkor olyan megoldásokat érdemes választania, amelyek köré minden tekintetben megfelelő ökoszisztéma építhető fel, és rendelkezésre áll a szükséges szakértelem, tapasztalat, referencia." -- mondta Bukits Róbert, a HP Szoftver üzletág igazgatója. "Ugyan a technológia önmagában is lényeges, fontos, miként integrálja és fejleszti azt a HP, de jól látjuk, hogy megfelelő előkészítés nélkül nem lehet sikereket elérni. A BTO projekteknél szükséges a folyamattervezés és -szervezés, a vállalati működés racionalizálása."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.