Szerző: Ady Krisztián

2007. június 7. 13:09

Elektromos hálózaton keresztül is működhet az USB2.0 kapcsolat

A Computexen mutatta be a távolsági USB-kapcsolatok specialistája, az Icron Technologies legújabb eszközeit, melyeket a Panasonic-kal közösen fejlesztettek. A világ első elektromos hálózaton keresztül működő USB2.0 hubja a Panasonic HD-PLC technológiájára épül.

[HWSW] A Computexen mutatta be a "távolsági" USB-kapcsolatok specialistája, az Icron Technologies legújabb eszközeit, melyeket a Panasonic-kal közösen fejlesztettek. A világ első elektromos hálózaton keresztül működő USB2.0 hubja a Panasonic HD-PLC technológiájára épül.

Az első működőképes prototípus egy négyportos USB2.0 elosztó, melybe bármilyen USB-felületű periféria -- nyomtató, szkenner, webkamera, vagy háttértár -- csatlakoztatható. A készülékek és a számítógép között az elektromos hálózat biztosítja a kapcsolatot, így azok az iroda vagy az otthonunk bámely szegletében elhelyezhetők. Hasonló eszközök már eddig is ismertek voltak -- egyet teszteltünk is --, azokat azonban helyi hálózat létrehozására, nem USB-s perifériák teljesen transzparens csatlakoztatására hegyezték ki.

Mivel a megoldás valóban "átlátszó" -- egyik végén egy USB-csatlakozó, másikon pedig az USB-elosztó --, nincs szükség speciális meghajtóprogramokra, gyakorlatilag bármilyen USB-t támogató operációs rendszerrel használható, legyen az windowsos, Mac OS X-et futtató, vagy linuxos számítógép.

A Panasonic HD-PLC hálózati adaptere
A Panasonic HD-PLC hálózati adaptere

A Panasonic HD-PLC chipkészlete maximálisan 190 megabit/s-os adatátviteli sebességet ígér az elektromos hálózaton keresztül, mely bár elmarad az USB2.0 által biztosított 480 megabit/s-os maximumtól, gyakorlatilag bármilyen felhasználásra, bármelyik USB-s periféria számára elegendő sebességet nyújt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról