Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 7. 10:45

Megszerezte a PC-piac harmadik helyét az Acer

Az iSuppli piackutató cég adatai szerint a HP megerősítette vezető helyét a PC-piacon, az Acer pedig a várakozásoknak megfelelően megelőzte a Lenovót és felmászott a dobogó harmadik fokára. Az elemzőcég jelentéséből kiderül, az első negyedévben világszerte 62,3 millió PC talált gazdára, szemben a tavalyi első negyedév 57 milliójával.

[HWSW] Az iSuppli piackutató cég adatai szerint a HP megerősítette vezető helyét a PC-piacon, az Acer pedig a várakozásoknak megfelelően megelőzte a Lenovót és felmászott a dobogó harmadik fokára. Az elemzőcég jelentéséből kiderül, az első negyedévben világszerte 62,3 millió PC talált gazdára, szemben a tavalyi első negyedév 57 milliójával.

Menetel a HP

A gyártói rangsor élén továbbra is a HP áll, amely az első negyedévben 26,5 százalékos növekedést könyvelhetett el, ez az átlagos piaci növekedés több mint négyszerese. A kaliforniai kékek jól használták ki a legnagyobb rivális Dell gyengélkedését a fogyasztói piacon, ami nem csak a piaci adatokon, hanem a cég pénzügyi eredményein is tetten érhető. A január végétől április végéig tartó pénzügyi negyedévben a HP PC-üzletága valósággal brillírozott: a részleg bevétele 24 százalékkal nőtt, a leszállított gépek száma pedig 30 százalékkal emelkedett, az üzemi eredmény pedig duplájára nőtt.

A világpiacon 17,7 százalékos részesedést bezsebelő HP-t egyre távolabból szemléli a Dell, amely az iSuppli adatai szerint az első negyedévben csupán 14,4 százalékos részesedést szerzett, miután PC-eladásai 6,8 százalékkal visszaestek. Amint arról lapunk is beszámolt, a Dell januárban megvált elnök-vezérigazgatójától, Kevin Rollinstól és újra az alapító, Michael Dell állt a cég élére, aki a hét elején bejelentette, mintegy 9 ezer embert bocsát el annak érdekében, hogy hatékonyabb szervezetté formálja az egykori PC-királyt.

Az Acer megcsípte a dobogót

A tajvani Acer 45,8 százalékos növekedéssel a piac 6,8 százalékát kapraintotta meg, megelőzve a 16,3 százalékos növekedést és 6,4 százalékos részesedést felmutató Lenovót. "Az Acer a tavalyi negyedik negyedévben már megszerezte a notebook-piac harmadik helyét, az első negyedévben azonban az összesített PC-piac harmadik helyét is" -- mondta Matthew Wilkins, az iSuppli vezető elemzője. "Az Acer lendületben van, agresszívan versenyez és az erős jelenléte a kereskedelmi csatornákban mind az asztali, mind a mobil szegmensben meghozza a gyümölcsét."

A gyártók rangsorában az ötödik helyet a Toshiba szerezte meg, amely noteszgépei sikerének köszönheti a 13,8 százalékos növekedést és a 4,1 százalékos piaci részesedést. A PC-piac erőteljes koncentrálódását jól jellemzi, hogy az öt legnagyobb gyártó a Dell siralmas teljesítménye ellenére is átlagosan 14,2 százalékkal növelte PC-eladásait, míg a többi szállító átlagosan 3,9 százalékos növekedést ért el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról