Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 5. 13:36

A hazai vállalatok egyáltalán nem törődnek informatikai rendszereik energiatakarékosságával

Nem meglepő, mégis lesújtó az eredménye annak a kutatásnak, amelyet a Sun Microsystems és a GKIeNet végzett a hazai vállalatok körében. Az eredmények szerint a cégek egyáltalán nem környezettudatosak, ha az informatikai infrastruktúrájukról van szó, a legtöbb vállalat azt sem tudja, mennyi energiát fogyasztanak a rendszerei.

[HWSW] Nem meglepő, mégis lesújtó az eredménye annak a kutatásnak, amelyet a Sun Microsystems és a GKIeNet végzett a hazai vállalatok körében. Az eredmények szerint a cégek egyáltalán nem környezettudatosak, ha az informatikai infrastruktúrájukról van szó, a legtöbb vállalat azt sem tudja, mennyi energiát fogyasztanak a rendszerei.

A legtöbben úgy vélik, a villanyszámla nem jelentős tétel

Az informatikai szállítók az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rendszereik energiahatékonyságára, ahogy a szerverek és tárolóeszközök fogyasztása növekszik és mind komolyabb problémát okoz. Az Egyesült Államokban például már vannak olyan áramszolgáltatók, amelyek visszatérítéssel támogatják az energiatakarékos berendezések vásárlását, mivel a fogyasztók a szolgáltató kapacitásainak határát feszegetik. Az IDC tanulmánya szerint az informatikai eszközök a világ teljes energiafogyasztásának 4-5 százalékát adják, de az elkövetkező években ez akár 8-10 százalékra is emelkedhet. Már ma is igaz, hogy egy belépő szintű szerver életciklusa során az energiaköltségek meghaladhatják a beszerzési árat, az IDC prognózisa szerint 2010 körül pedig ez már szinte minden termékkategóriára igaz lesz.

Ennek ellenére a cégek a legritkább esetben szentelnek figyelmet a fogyasztásnak és az áramszámla növekedésének. A Sun és a GKIeNet közös kutatássrozatának első részében a hazai pénzintézetek és biztosítók környezettudatosságát vizsgálták informatikai szemszögből. Az eredmények lehangolóak: a megkérdezett cégeknek csak harmada méri a rendszereinek fogyasztását, a legtöbben pedig azt vallják, hogy az energiaköltség elhanyagolható részét teszi ki a működtetési költségeknek, holott nemzetközi felmérések alapján ez a munkabér után a második legnagyobb költségtényező is lehet egy erősen informatizált vállalatnál.

A felmérés szerint a hazai informatikai vezetők egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy energiatakarékos berendezéseket vásároljanak vagy működtessenek, a legtöbben csak addig a -- sokszor téves -- felismerésig jutnak el, hogy a "legújabb technológiák valószínűleg a leginkább energiatakarékosak is". Noha vannak a cégeknél olyan folyamatok, amelyek az energiatakarékosság irányába mutatnak, ezek mögött sosem a környezettudatosság a legfőbb mozgatórugó. A szerverek vagy tárolóeszközök konszolidációja mögött általában az egyszerűbb kezelhetőség a motiváció, a dolgozók PC-it pedig inkább csak biztonsági megfontolásból kapcsolják ki éjszakára, nem azért mert sokat fogyasztanak.

Nem csak hazai sajátosság

Ugyanakkor ha azt hisszük, hogy ez a nemtörődömség hazai sajátosság, tévedünk. Az Intel tavaly ősszel Nagy-Britanniában készített felmérése szerint az ottani cégek 80 százaléka még sosem vette számba energiaköltségeit és csak a cégek 29 százaléka fordít figyelmet arra, hogy energiatakarékos berendezéseket vásároljon. A megkérdezettek 65 százaléka állította, hogy az elkövetkező évek során vállalata energiaköltségei nőni fognak, 40 százalék szerint azért, mert egyre több informatikai eszközt állítanak csatasorba. Bár a megkérdezett IT-vezetők majdnem mindegyikük tisztában van vele, hogy az informatikai eszközök növekedő fogyasztása jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez, a többség úgy véli, az energiahatékonyság nem az ő problémája.

A legtöbb informatikai vezetőnek azért sem szempont az energiatakarékosság, mert nem az ő részlege fizeti a számlát, pedig minden egyes, szervervásárlásra költött dollárra további 70 cent költség rakódik: a gép működését és hűtését ellátó energia ára -- állítja az IDC. Ma már egyre több cég igyekszik energiatakarékos termékét "zöld körítésbe csomagolva" eladni, azonban a vállalati ügyfeleket ezek az üzenetek aligha érintik meg, az egyetlen ami számít, az elérhető megtakarítás. Az IDC elemzője úgy látja, a vállalatok elsősorban nem környezetvédelmi, sokkal inkább pénzügyi szempontok miatt fogják a zöld utat választani, ahogy egyre inkább nyilvánvalóvá válik számukra, hogy az energiaköltségek valójában mekkora részét adják a vállalat összes költéseinek.

Egyelőre sem hazai, sem uniós előírás nincs, amely kötelezné a cégeket vagy akár a kormányzati szerveket az energiatakarékos megoldások preferálására és gyakran a versenytárgyalások során lefolytatot TCO-számítások is figyelmen kívül hagyják a fogyasztást, mint tényezőt. A Sun weboldaláról [átmenetileg nem] letölthető Java-alkalmazás ebben igyekszik a felhasználók segítségére lenni, az adatközpont-szimulátor játékos formában próbálja bemutatni, milyen energiaköltségekkel kell számolni a szerverek és a hozzájuk tartozó klímaberendezések telepítésekor. Mivel a szoftver moduláris és paraméterezhető, akár valódi adatközpontokhoz is készíthetők vele költségtervek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról