Szerző: Ady Krisztián

2007. június 5. 10:54

A HP szerint drága és megköti a felhasználók kezét az Intel Turbo Memory technológia

[News.com] A ZDNet információi szerint a Hewlett-Packard új, Centrino Pro noteszgépeiből kimarad a Turbo Memory Intel-technológia támogatása. A gyártó szerint a beépített flashmemóriás megoldás nem csak kötöttséget jelent a felhasználók számára, de ráadásul igen drága is.

[News.com] A ZDNet információi szerint a Hewlett-Packard új, Centrino Pro noteszgépeiből kimarad a Turbo Memory Intel-technológia támogatása. A gyártó szerint a beépített flashmemóriás megoldás nem csak kötöttséget jelent a felhasználók számára, de ráadásul igen drága is.

Robson

A legújabb mobilplatform, a Santa Rosa része a Robson, melyet a marketingesek vélhetően hosszú éjszakákat követően Turbo Memorynak kereszteltek el. A Windows Vistával teljesen kihasználható technológia lelke lényegében a rendszerhez egy PCI Express felületen csatlakozó flash memória, mely megfelelő meghajtóprogramokkal használva egy gyorsítótárként funkcionál a merevlemez előtt.

Az operációs rendszer által elvégzett gyakori lemezműveletek (rendszer- és alkalmazásfájlok) nagy része ilyenkor a flashmemóriában történik, eközben pedig a merevlemez akár áramtalanítható is. A flashmemória nem csak alacsonyabb fogyasztású, de véletlenszerű elérés esetén sokkal nagyobb teljesítményű is, ráadásul a kikapcsolt merevlemez kevésbé sérülékeny. Ezzel átlagosan további 1-1,5 watt megtakarítható. A Robson opcionális, 512 és 1024 megabájtos memóriával rendelhető jelenleg, melyekkel már érezhető gyorsulás tapasztalható.

ReadBoost a Vistában

Drága és kötött

A HP szerint azonban a Turbo Memory drága és kötöttséget jelent. Az egy gigabájtnyi memória rögtön két részre szakad, egyik fele a ReadyBoosthoz kapcsolódik, míg másik fele az operációs rendszer gyorsabb betöltődését segítő ReadyDrive szolgáltatást támogatja. A technológiáért az Intel a HP szerint nem kevesebb mint 50 dollárt kér el, miközben fél gigabájtnyi SD-kártya, vagy hasonló méretű pendrive -- mely a mérések szerint hasonló hatékonyságú -- ennek csupán ötödéért beszerezhető.

A Vista ráadásul egyszerre csak egy eszközön keresztül támogatja a ReadyBoost technológiát, így a beépített, fél gigabájtnyi memóriát nem tudjuk leváltani egy olcsó, 1-2 gigabájtos pendrive segítségével sem, mely további javulást okozhatna. A HP tesztjei szerint a Robson valóban hozza azt a teljesítménytöbbletet, melyet az Intel ígér, azonban drágán és megkötve a felhasználók kezét.

A HP szerint a Robsonnal, vagy egy pendrive használatával elérhető gyorsításnál sokkal nagyobb teljesítménynövekedés érhető el megfelelő mennyiségű memória használatával -- plusz egy gigabájtnyi rendszermemória esetén máris elhanyagolható ezeknek a technológiáknak a hatása. Az Intel szerint azonban nem csak a teljesítménynövekedést, hanem az energiatakarékosságot is érdemes figyelembe venni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról