:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 4. 15:46

A Novell után a Xandros is behajolt a Microsoftnak

A Novell után a Xandrosszal is kiegyezett a Microsoft, a két vállalat öt évre szóló együttműködési megállapodást jelentett be, amely műszaki és kereskedelmi kérdésekre is kiterjed. A szerződés pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

[HWSW] A Novell után a Xandrosszal is kiegyezett a Microsoft, a két vállalat öt évre szóló együttműködési megállapodást jelentett be, amely műszaki és kereskedelmi kérdésekre is kiterjed. A szerződés pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

A megállapodás értelmében a Xandros és a Microsoft vállalták, hogy javítják rendszereik interoperábilitását annak érdekében, hogy közös felügyeleti eszközök legyenek használhatók a vegyes környezetekben. A Xandros emellett licencelni fogja a Microsoft egyes szerver-protokolljait, lehetővé téve saját termékei számára a zökkenőmentes együttműködést a különféle Windows Server változatokkal. A Xandros emellett csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely az OpenOffice.org-hoz fejleszt egy olyan konvertálóprogramot, amely segítségével a nyílt forrású irodai szoftvercsomag alkalmas lesz Microsoft Office Open XML állományok kezelésére.

Hasonlóan a Novellel tavaly aláírt egyezséghez, a Microsoft a Xandros esetében is vállalta, hogy az ügyfeleit nem pereli be szabadalomsértésért. Amint az ismert, Brad Smith, a redmondiak vezető jogásza a Fortune magazinnak adott májusi interjújában kijelentette, egyes nyílt forrású szoftverek -- köztük a Linux és az OpenOffice.org -- több száz Microsoft-szabadalmat sértenek. A redmondiak azóta többször is hangúlyozták, nem kívánnak perelni, megegyezésre törekednek a szabadalomsértőkkel.

A Novellel kötött egyezség keretén belül a Microsoft vállalta, hogy maga is terjeszi a SUSE Linux Enterprise disztribúciót az ügyfelei között, ennek megfelelően ma a Microsoft a legnagyobb SUSE-vásárló. A Xandros esetében ilyen megállapodás nem született, azonban a Xandros Desktop és Server felkerül a redmondi cég által ajánlott Linux-megoldások listájára.

A kandai székhelyű Xandros egy Debian-alapú disztribúciót terjeszt asztali gépek és szerverek számára. A cég még 2001-ben vásárolta meg a Coreltől a Corel Linux OS-t, hogy azt továbbfejlesztve saját asztali operációs rendszerrel törhessen be a linuxos piacra. Andreas Typaldos, a Xandros elnök-vezérigazgatója szerint a Microsofttal kötött egyezség hozzásegíti az ügyfeleiket, hogy könnyebben használják együtt a két cég termékeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.