Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 4. 11:05

Megnyitotta lengyelországi LCD-üzemét az LG

Az LG.Philips LCD, az LG Electronics, az LG Innotek és az LG Chem megtartotta a lengyelországi Wroclawban épített európai LCD-részlegének nyitóünnepségét. Lengyelországot az LG előnyös földrajzi elhelyezkedéséért, versenyképes munkaerejéért, stabil infrastruktúrájáért és a lengyel kormány magas támogatásáért választotta beruházása helyszínéül.

[HWSW] Az LG.Philips LCD, az LG Electronics, az LG Innotek és az LG Chem megtartotta a lengyelországi Wroclawban épített európai LCD-részlegének nyitóünnepségét. Lengyelországot az LG előnyös földrajzi elhelyezkedéséért, versenyképes munkaerejéért, stabil infrastruktúrájáért és a lengyel kormány magas támogatásáért választotta beruházása helyszínéül.

Másfélmillió négyzetméteres gyár

Az LG Wroclawban egy teljesen integrált gyárat épített fel, ahol a TFT-kijelzők alapanyagaitól kezdve az inverter tápegységeken és LCD-modulokon át egészen a tévékészülékekig mindent egy helyen állítanak elő és szerelnek össze. A tervek szerint az 1,5 millió négyzetméter összterületű gyárba összesen 807 millió eurót fektetnek, amely összegből 429 millió eurót az LG.Philips LCD, 103 millió eurót az LG Electronics, 58 millió eurót az LG Innotek, 40 millió eurót az LG Chem, 177 millió eurót pedig a cég partnerei bocsátanak majd rendelkezésre. A cégek eddig hozzávetőleg 4200 munkahelyet létesítettek a helyszínen.

Az LG Electronics wroclawi LCD-TV összeszerelő létesítménye közel 400 ezer négyzetméter alapterületű és a tervek szerint már az idén 2,4 millió készüléket gyárt, de 2010-re ezt évi 10 millióra növelik. A cég 37-, 42-, 47-, 52- és 55 hüvelykes méretben gyárt Full HD LCD TV-ket és 32 inches HD TV-ket is. A lengyelországi LG.Philips LCD-modul gyár márciusban kezdte meg a termelést, a 661 ezer négyzetméteres üzemben az idén 3 millió LCD-modul összeszerelését tervezik, 2011-re azonban ezt 11 millióra kívánják növelni. A wroclawban gyártott LG.Philips LCD-modulokat részben az LG saját televízióiba építik be, részben más gyártók készülékeibe.

Lengyelország, az LCD-nagyhatalom

A piacot uraló távol-keleti gyártók számára megéri Európába hozni a termelés egy részét, mivel a legyártott készülékek nagyméretűek, sérülékenyek, ha Ázsiában készülnének, a logisztikai feladatok költségesek lennének és a szállítás is sok időt venne igénybe. Az elmúlt évben számos japán és koreai cég közölte, kelet-európai összeszerelő üzemet létesít, ahol LCD- vagy plazmatévéket szerelnek majd össze, innen árasztva el a kontinenst áruval. Lengyelország különösen kedvelt célpontja az ilyen beruhátásoknak, 2006 során az LG.Philips és a Toshiba is gyárépítésbe kezdett is, a Sony azonban inkább a szlovákiai Nyitrát választotta.

"Az LCD TV és monitor gyártó szektor fejlesztése Lengyelországban az utóbbi években szokatlannak nevezhető mind európai, mind pedig világszínvonalon mérve. A wroclawi LCD-gyár további bizonyítéka annak, hogy milyen fontos szerepet töltünk be az európai piacon. A lengyel Gazdasági Minisztérium becslése szerint az országban mintegy 35-38 millió monitor gördül majd le a futószalagokról 2010-ig. Nem túlzás azt állítani, hogy ebben az iparágban mostantól mi mutatjuk az utat Európában" -- mondta Grzegorz Wozniak gazdasági miniszter.

Az új gyár kulcsfontosságú szerepet játszik az európai LCD piac ellátásában. A kontinensen tavaly 26,6 millió készülék fogyott a DisplaySearch felmérése szerint, ezzel a globális fogyasztás 27 százalékát adva. "Mivel az LCD TV-k iránti kereslet az összes régió közül Európában növekszik a leggyorsabban, ezért a lengyelországi gyár központi szerephez jut az LG teljes LCD-üzletágában" -- mondta Young Nam, az LG Electronics elnöke. "Most, hogy immár öt főbb LCD gyárral rendelkezünk a világ stratégiai fontosságú pontjain, sokkal közelebb kerültünk célunk eléréséhez: világelsőnek lenni ebben az iparágban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról