:

Szerző: Bizó Dániel

2007. június 1. 12:59

Megjelentek a ThinkPad X61 notebookok, és új T61 modell is érkezett

Ahogyan az várható volt, tovább bővítette az Intel Santa Rosa platformjára épülő notebook-portfolióját a Lenovo. A legfőbb újdonságnak az ultrahordozható X-sorozat frissítése számít, de további modellekkel bővültek a korábban bemutatott T61 és R61 családok is. A Lenovo állítása szerint az X61-ek hosszabb üzemidővel, jobb vezeték nélküli teljesítménnyel és tovább fokozott biztonsággal rendelkeznek.

[HWSW] Ahogyan az várható volt, tovább bővítette az Intel Santa Rosa platformjára épülő notebook-portfolióját a Lenovo. A legfőbb újdonságnak az ultrahordozható X-sorozat frissítése számít, de további modellekkel bővültek a korábban bemutatott T61 és R61 családok is. A Lenovo állítása szerint az X61-ek hosszabb üzemidővel, jobb vezeték nélküli teljesítménnyel és tovább fokozott biztonsággal rendelkeznek.

A Lenovo hivatalosan tegnap indította útjára az X61, az alacsonyabb fogyasztású és könnyített X61s, és az X61 Tablet modelljeit, melyek már az Intel legújabb Centrino platformját alkalmazzák, annak is az üzleti környezetbe szánt Centrino Pro változatát, mellyel lehetővé válik a gépek távoli felügyelete, akár vezeték nélküli hálózaton keresztül is, valamint a beépített TPM-chip hardveres védelmet kínál a rosszindulatú támadások egy része ellen.

X61s
Lenovo Thinkpad X61s
Az újdonságok közé tartozik még a gépek áttervezett antennarendszere, mely nagyobb átviteli sebességett és nagyobb hatótávolságot ígér a Wi-Fi esetében. Az opcionális beépített 3G-kártyát immár kihúzható külső antenna támogatja -- ez azonban vélhetően technikai előnyei ellenére itthon nem lesz tetszőlegesen elérhető, mivel ez rengeteg hitelesítési munkát követelne meg a szolgáltatókkal közösen.

Az X61-ek megjelenésükben nem szakítanak elődeik hagyományaival, az X60-hoz képest minimális változás fedezhető fel rajtuk. Apró módosításokat ugyanakkor mindig fel lehet fedezni az újabb változatoknál -- ami természetesen mindig reflexszerű nemtetszést vált ki a konzervativizmust preferáló thinkpadesek táborában. Az egyik ilyen, valószínűleg kedvezőtlen fogadtatás előtt álló változás, hogy az X61-ek már nélkülözik a jól megszokott IBM Thinkpad logót, hanem az IBM-et hanyagolva új Thinkpad logó született. Az X61-ek továbbra is magnézium borítással rendelkeznek, mivel a kijelző, talán méret vagy tömegbeli korlátok miatt, nem kapott Roll Cage merevítést.

Az új X-ek a Lenovo szerint némileg hosszabb akkumulátoridővel rendelkeznek mint elődeik, annak ellenére, hogy Vistát futtatnak, ami a Santa Rosa fejlett energiagazdálkodási képességei, valamint az Intel által Turbo Memorynak csúfolt lemezműveleti gyorsítótár alapján nem elképzelhetetlen. A Lenovo a Turbo Memoryt kizárólag a legnagyobb, 1 gigabájtos opcióban kínálja, mert ahogyan Bíró Szilárd termékmenedzser fogalmazott, csak ekkor van igazán értelme. A X61s már új alacsonyfeszültségű Core 2 Duo chipekkel rendelhető már természetesen.

Az X-ek mellett tovább bővült a Santa Rosára épülő T61 és R61 választéka is, mégpedig a 15,4 hüvelykes, szélesvásznú változatokkal. A hagyományos, 4:3 arányú kijelzővel szerelt változatok hamarosan, másfél hónapon belül várhatóak, amivel a Lenovo befejezi a teljes Thinkpad paletta migrálását. A T61 esetében ez egy 14 hüvelykes, az R61-nél pedig egy 15 hüvelykes modellt jelent -- vagyis a T-sorozat nem lesz elérhető a hagyományos 15-ös formátumban. Az X-sorozat továbbra is marad az eddigi kijelzőnél.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.