Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 31. 12:45

Másolásvédelem nélküli zenét is árul az Apple

Tegnap óta az Apple iTunes jogvédelem (DRM) nélkül is kínálja az EMI kiadó anyagait, ezeket a számokat nem csak számítógépen és iPodon lehet meghallgatni, hanem bármilyen készüléken, ami képes az AAC tömörítésű zenék megszólaltatására.

[HWSW] Tegnap óta az Apple iTunes jogvédelem (DRM) nélkül is kínálja az EMI kiadó anyagait, ezeket a számokat nem csak számítógépen és iPodon lehet meghallgatni, hanem bármilyen készüléken, ami képes az AAC tömörítésű zenék megszólaltatására.

Drágább, de jobban szól

A másolásvédelem nélküli számokért többet kell fizetni, cserébe nincsenek kötöttségek és a minőség is jobb: 128 kbps helyett 256 kbps bitrátájú AAC állományok formájában tölthetők le a dalok, amelyekért a szokásos 99 cent helyett 1,29 dollárt kell fizetni. A korábban megvásárolt számokat egyenként 30 centért lehet a másolásvédelem nélküli változatra "upgrade-elni". A másolásvédelem nélküli dalok letöltéséhez az iTunes szoftver 7.2 vagy újabb verziója szükséges.

Az Apple-t korábban számos kritika érte mind az ipar, mind pedig a felhasználók oldaláról amiatt, hogy az iTunes boltban megvásárolt zenéket csak és kizárólag Apple iPod hordozható lejátszókon lehetett lejátszani. Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója már áprilisban bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdenek az EMI kiadóval arról, hogy DRM nélküli zenéket árusítsanak, emellett felszólította a többi zenekiadót, hogy tegye elérhetővé anyagai másolásvédelem nélküli formában az online zeneboltokban.

Kell-e a DRM?

Felhasználói szempontból a DRM-rendszerek egyik legnagyobb problémája az interoperabilitás, vagyis hogy egymással inkompatibilisek, nem képesek kommunikálni, a jogosultságokat más rendszerekre hordozni. Emellett a legtöbb fogyasztó nem érti a DRM által jelentett korlátozásokat sem, sokszor egyáltalán nem is tud róla hogy létezik ilyen, és meglepődik, mikor egy zenei CD-t nem tud lejátszani a számítógépén, vagy az iTunesból letöltött dalt csak az iPodján tud meghallgatni.

Az iparágban széles körű viták zajlanak azt illetően, hogy a digitális jogkezelés valóban gátolja-e az internetes zeneterjesztést, és úgy tűnik, most maguk az érintettek tettek pontot a régóta tartó polémia végére. Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója szerint az év végére az iTunes boltban hozzáférhető dalok több mint felét más másolásvédelem nélkül is meg lehet majd vásárolni -- magasabb áron. Az "úttörő" EMI kiadóhoz tartozó Beatles dalai kívül esnek a megállapodáson, ezeket továbbra is csak jogvédett formátumban lehet letölteni.

A nagy online zeneboltok közül a hazánkban is elérhető eMusic kínálatában szerepelnek másolásvédelem nélküli dalok, azonban az eMusic katalógusa nagyrészt kis, független kiadók amyagaiból áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról