Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 4. 12:34

Elérték a mélypontot a memóriaárak?

Piaci elemzők és a DRAMeXchange memóriatőzsde adatai szerint a DRAM-árak elérték a mélypontot, a hétvégén már enyhe drágulás volt tapasztalható az azonnali piacon. Szakemberek szerint továbbra is túlkínálat van, de júliusban a PC-gyártók megkezdik a felkészülést az iskolakezdési szezonra és az őszi modellek bemutatására, így rövid távon bizonyosan áremelkedés várható.

[HWSW] Piaci elemzők és a DRAMeXchange "memóriatőzsde" adatai szerint a DRAM-árak elérték a mélypontot, a hétvégén már enyhe drágulás volt tapasztalható az azonnali piacon. Szakemberek szerint továbbra is túlkínálat van, de júliusban a PC-gyártók megkezdik a felkészülést az iskolakezdési szezonra és az őszi modellek bemutatására, így rövid távon bizonyosan áremelkedés várható.

A kérdés csak az, hogy a tendencia hosszabb távon is tartós lesz-e, piaci elemzők szerint ugyanis a gyártóknál hatalmas készletek vannak raktáron: az iSuppli piackutató cég szerint egyes gyártók már előállítási ár alatt szabadulnak meg a felhalmozott készleteiktől. Egyes elemzők ugyanakkor azt gondolják, akár nyár végéig is tarthat az árak csökkenése, a PC-gyártók ugyanis ekkor adják le a nagy megrendeléseket az év végén boltokba kerülő konfigurációkhoz. A Gartner korábbi előrejelzése még a harmadik negyedévre is 7,5 százalékos szekvenciális árcsökkenést vetített előre. Május közepén a Hynix egyik illetékese úgy nyilatkozott, várakozása szerint júliusban vagy augusztusban fordulhat az árcsökkenés növekedésbe.

Ami bizonyos, hogy a DRAMeXchange adatai szerint az azonnali piacon múlt csütörtökön mintegy 5 százalékkal drágultak az irányadó chipek árai, és a nagy memóriagyártók részvényárfolyamai is felfelé mozdultak el. A Samsung papírjai például 3,9 százalékot erősödtek, a Hynix részvényei 5,4 százalékkal drágultak, a japán Elpida pedig 5,8 százalékkal erősödött. A tajvani Nanya részvények 6,9 százalékkal, a ProMOS-papírok pedig 6,25 százalékkal erősödtek.

Szakértők ugyanakkor egybehangzóan azt állítják, a drágulás ellenére sem várhatók olyan magas árak, amelyek ellensúlyoznák az egész éves csökkenést. Magyarra lefordítva ez annyit tesz, hogy a memóriaárak az emelkedés ellenére is bőven alatta maradnak majd a tavalyi, szokatlanul magas szintnek. Amint arról lapunk is beszámolt, 2006-ban meglepően enyhén csökkentek a DRAM-árak, majd az idei első negyedév végén mélyrepülésbe kezdtek: a mainstreamnek tekinthető 512 megabites DDR2 667 chipek szerződéses átlagára például január elejéről március második közel felére esett vissza.

Ami jó a vevőknek, az rossz a gyártóknak: az alacsony árak kíméletlenül rányomják a bélyegüket a chipgyártók pénzügyi mutatóira, a világ legnagyobb memóriagyártójaként ismert Samsung a második negyedévet az elmúlt négy év legalacsonyabb nyereségével zárta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról