Szerző: Bizó Dániel

2007. május 16. 17:45

A PlayStation 3 rontja a Sony javuló teljesítményét

Az elemzői várakozásoknál jobb negyedévet zárt a Sony, ugyanakkor Howard Stringer elnök-vezérigazgató előtt még hosszú út áll, mire eléri a saját maga által felállított célkitűzéseket. A csoportszintű teljesítményt meghatározó elektronikai részleg ismét veszteséget könyvelt el, a PlayStationt vezénylő játékdivízió pedig igen mély pénzügyi árkot ásott magának.

[HWSW] Az elemzői várakozásoknál jobb negyedévet zárt a Sony, ugyanakkor Howard Stringer elnök-vezérigazgató előtt még hosszú út áll, mire eléri a saját maga által felállított célkitűzéseket. A csoportszintű teljesítményt meghatározó elektronikai részleg ismét veszteséget könyvelt el, a PlayStationt vezénylő játékdivízió pedig igen mély pénzügyi árkot ásott magának.

A Sony a március végével záródó pénzügyi évében 10,5 százalékkal 8295 milliárd jenre, vagyis 70,3 milliárd dollárra növelte árbevételét, üzemi eredménye ugyanakkor 68,3 százalékkal 597 millióra zuhant vissza. A pénzügyi műveletek eredménye és a tőkejövedelem (Sony Ericsson, Sony BMG) ugyanakkor az egy évvel korábbi szintre, 1 milliárd dollárra pumpálta fel a nettó nyereséget. A vállalati teljesítményt éves szinten elsősorban a PlayStation 3 konzollal kapcsolatos hatalmas költségek rontották le, mely közel 2 milliárd dolláros negatívumba rántotta a Sony Computer Entertainment Internationalt (SCEI).

A japán óriás legnagyobb egységének számító elektronikai részleg teljesítménye folyamatosan javulóban van, köszönhetően a piacon világelsővé vált Bravia márkájú LCD-televíziók és a Cyber-shot digitális fényképezőgépek és kamerák erős szereplésének (globális második hely), de a Sony közleménye szerint jól szerepeltek a Vaio számítógépek is. A üzletág árbevétele közel 17 százalékkal 50 milliárd dollár fölé emelkedett éves szinten, üzemi nyeresége pedig 1,3 milliárdot tett ki, szemben az előző évi nullszaldóval, annak ellenére, hogy a nagyjából 500 millió dollárnak megfelelő összeget tettek ki az akkumulátorbotránnyal kapcsolatos költségek. A most lezárt negyedévben a forgalom közel 25 százalékkal 12,7 milliárdra ugrott, ugyanakkor a veszteség 615 millióte tett ki. A legtöbb átstrukturálást Stringer már végrehajtotta, így a részleg a jövőben a növekedésre koncentrálhat.

A javuló eredményeket felmutató elektronikai részleg mellett a korábban profitgyártó SCEI igazi fekete báránnyá vált. Az éves szinten közel 2 milliárd dolláros veszteség gyengén muzsikáló PlayStation 3 eladásokkal párosul, miután a már elmozdított Kutaragi Ken a korábbi évek során gigantikus beruházásokat ölt a gép kifejlesztésébe. A Sony állítása szerint 5,5 millió PS3 került leszállításra (13,2 millió szoftverrel) március a végéig, ebből azonban 1,5-2 millió vélhetően a készleteket duzzasztja raktárakban, hajókon és a boltok polcain. Erre utal az is, hogy a részleg készletszintje 80 százalékkal 1,6 milliárd dollárra ugrott meg. Öröm az ürömben a Sony számára, hogy a PlayStation 2 eladások igen jól tartják magukat: 193 millió szoftver, 14,2 millió konzol.

Jól teljesített a Sony Pictures is, köszönhetően az olyan kasszasikereknek is, mint a Da Vinci Code és a Casino Royale. Szintén remekelt a Sony Ericsson is, mely 51 százalékkal több, 83,3 millió készüléket szállított le a pénzügyi év során, ami révén a forgalom másfélszeresére, 11,9 milliárd euróra ugrott, a nyereség pedig két és félszeresére, 1,5 milliárd euróra nőtt. Az idei év egészére csoportszinten 6 százalékos forgalomnövekedést vár a Sony, amit az elektronikai és konzolrészleg fog szolgáltatni. A költségek drasztikus csökkentése, többek között a PS3 termelésének gyors olcsóbbá válása révén az üzemi szintű eredményt ötszörösére, a nettót két és félszeresére várják, vagyis 2,7 milliárd dollárra. A PS3 előirányzott szállításai 11 millió konzolról szólnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról