Szerző: Ady Krisztián

2007. május 16. 11:29

Újraélezett pengékkel próbálkozik a Motorola

[VS] Megérkeztek a Motorola újraélezett pengéi, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója a RAZR sorozat felújított változataival próbálja jelentősen csökkent eladásait újra lendületbe hozni. A vállalat a jelek szerint a korábban hibásnak ítélt úton halad tovább, és továbbra is tömegtermékként képzeli el a RAZR pengetelefon-vonalat.

[VS] Megérkeztek a Motorola újraélezett pengéi, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója a RAZR sorozat felújított változataival próbálja jelentősen csökkent eladásait újra lendületbe hozni. A vállalat a jelek szerint a korábban hibásnak ítélt úton halad tovább, és továbbra is tömegtermékként képzeli el a RAZR pengetelefon-vonalat.

V8 és V9

A RAZR2 sorozat jelenleg két tagból áll, melyeket különböző képességekkel ruháznak fel. A V9 változat erénye a 3,6 megabit/s-os letöltési sebességű HSDPA mobil adatátviteli technológia támogatása, míg a V8 csak "két és feledik" generációs GPRS/EDGE adatátvitelre képes. A RAZR2 mobilokat 2 gigabájtnyi microSD memóriakártyával bővíthetjük, bár beépített memóriájuk is meglehetősen nagy kapacitású, 512 megabájt a V8, és 45 megabájt a V9 esetében. A mobilok két milliméterrel vékonyabbak a korábbi változatoknál.

A RAZR2 telefonokban 500 MHz-es órajelű ARM11 processzoron fut a Linux-alapú, saját fejlesztésű mobil operációs rendszer, melyet teljesen újratervezett felülettel láttak el. A telefonon az Opera böngésző 8.5-ös, mobil változata is helyet kapott, a hangminőséget pedig a "CrystalTalk" technológia beépítése növeli. A beépített zenelejátszó ezen a modellen is dedikált gombokat kapott. A 2,2 hüvelykes, 240 x 320 pixeles belső kijelző mellett egy ugyanilyen felbontású, 2 hüvelykes külső is informál a hívásokról, a telefon állapotáról.

A harmadik generációs RAZR V9 a harmadik negyedévtől lesz elérhető, míg a V8-as változat júliusban kerül az üzletek és mobilszolgáltatók kínálatába. A V9-ért körülbelül 500 dollárt kér majd el kártyafüggetlenül a Motorola, melyben egy 2 gigabájtos memóriakártya is benne foglaltatik.

Motorola RAZR2
Motorola RAZR2

Szörnyű negyedév

A Motorola új modelljeinek sikere most létfontosságú, a gyártó ugyanis igazi hullámvölgybe került, kiábrándító negyedévet produkált. Volumene 30,9 százalékkal 45,5 millió darabra zuhant, aminek nagy részét az iSuppli szerint főként a Samsung és dél-koreai társa, az LG Electronics szippantotta fel. Elemzők szerint a volumen csökkenése mögött szándékosság, stratégiai lépés is meghúzódhatott, ugyanakkor az egész termékportfóliónak erősnek kell lennie a tartósan sikeres szerepléshez, mert a kasszasikerek kiszámíthatatlanok.

Kritikus hangok szerint a Motorola új termékei csak a már jelenleg kapható telefonok "kipofozott" változatai, a Motorola szerint azonban a RAZR már ugyanolyan márka a mobiltelefonok között, mint az MP3-lejátszóknál az iPod, melyre építeni lehet a múltban elkövetett hibák ellenére is. A következő generációs RAZR2 telefonok vékonyabbak, erősebbek, okosabbak és stílusosabbak, mint a korábbi változatok. Elemzők szerint azonban kérdéses, elegendő-e ez ahhoz, hogy a gyártó ismét növelhesse piaci részesedését.

További jövevények

Napster
A Napster tegnap jelentette be, hogy hozzájárult ahhoz, hogy előfizetéses zeneletöltő szolgáltatása a Motorola telefonjain is elérhető legyen. A jelenlegi információk szerint Észak-Amerikában, Nagy-Britanniában és Németországban hallgathatják majd meg a Napster zenéit Motorola zenemobilokon az előfizetők. A megállapodás üzleti részletei nem ismertek.
A két új penge és azok amerikai változata mellett a Motorola bemutatta a RokrZ6 zenetelefon új verzióját, a Motorola Q9 és a Ming okostelefonokat, melyeket eddig csak Ázsiában forgalmaztak, illetve egy új multimédiás telefont, a Z8-at. A Z8 elsőként a 3GSM konferencián mutatkozott be februárban, a 2 megapixeles kamerával, HSDPA-támogatással, 90 megabájtnyi belső memóriával és 16 millió szín megjelenítésére képes kijelzővel ellátott mobil a nyáron lesz kapható Európában és Ázsiában. A készülék teljes mozifilmeket is képes lesz lejátszani memóriakártyáról, a Motorola olyan kiadókkal kötött megállapodást, mint a Universal Pictures, a Sony Pictures és a Warner Brothers.

A Motorola Q9 a vállalat legújabb okostelefonja, a Windows Mobile 6-ot futtató készülék teljes QWERTY billentyűzetével olyan készülékek ellen száll harcba, mint a Samsung Blackjackje, illetve a Nokia és a Sony Ericsson legújabb okostelefonjai. A Motorola szerint villámgyorsan működő készülék a 3,6 megabit/s-os HSDPA-adatátvitelt is támogatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról