Szerző: Ady Krisztián

2007. május 14. 16:35

Hosszabb üzemidő linuxos noteszgépeken az Intel segítségével

Segédkezet nyújt az Intel a noteszgépeiken Linuxot futtatóknak: PowerTOP segédprogramjával könnyedén kideríthetők, hogy melyek azok a folyamatok a rendszerben, melyek nem engedik elaludni a processzort, aktiválódni a fejlett energiatakarékossági funkciókat. A PowerTOP szoftver különösen jó szolgálatot tehet a 2.6.21-es verziószámú, vagy ennél újabb kernelt futtatóknak, az ezekben bevezetett tickless idle opció ugyanis rengeteg energiát spórolhat azzal, hogy hosszabb ideig aludhat a feladataira váró processzor.

[HWSW] Segédkezet nyújt az Intel a noteszgépeiken Linuxot futtatóknak: PowerTOP segédprogramjával könnyedén kideríthetők, hogy melyek azok a folyamatok a rendszerben, melyek nem engedik "elaludni" a processzort, aktiválódni a fejlett energiatakarékossági funkciókat. A PowerTOP szoftver különösen jó szolgálatot tehet a 2.6.21-es verziószámú, vagy ennél újabb kernelt futtatóknak, az ezekben bevezetett "tickless idle" opció ugyanis rengeteg energiát spórolhat azzal, hogy hosszabb ideig aludhat a feladataira váró processzor.

A PowerTOP kiegészítő információt is nyújt a processzor úgynevezett C-állapotairól. Minél magasabb C-módban alszik a processzorunk, annál kevesebb energiát fogyaszt, viszont annál tovább tart, míg felébred átmeneti álmából. A jelentős energiamegtakarításhoz C3 vagy C4 állapot elérése a kívánatos minél hosszabb időtartamra. Az alkalmazás kilistázza azt az első tíz folyamatot, mely leginkább felelős a processzor felkeltéséért -- és így a nagyobb fogyasztásért --, illetve tippeket is ad, miképpen csökkenthetnénk tovább a noteszgép fogyasztását.

Intel PowerTOP

Az Intel segédprogramja letölthető a fenti weboldalról, ahol némi segítség is található a telepítéséhez, illetve már elérhető a Debian, a Gentoo és a Fedora disztribúciók fejlesztőknek szánt változatainak csomagkezelő alkalmazásain keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról