Szerző: Ady Krisztián

2007. május 14. 13:29

Bezárult számunkra Pandora szelencéje

Bezárták Pandora szelencéjét: a kiadók nyomására újabb határok nélküli szolgáltatás kapta meg igen szűkre szabott korlátait. Az itthon is igen közkedvelt Pandora.com online zeneszolgáltatásból kizárták az Egyesült Államokon kívül élőket. A weboldalon elérhető zenei szolgáltatás lényege az, hogy egy adott előadó számai helyett ahhoz hasonló stílusú dalokból állítanak össze számunkra egy webrádiót, így újabb ízlésünknek megfelelő dalokkal ismerkedhettünk meg.

[HWSW] Bezárták Pandora szelencéjét: a kiadók nyomására újabb határok nélküli szolgáltatás kapta meg igen szűkre szabott korlátait. Az itthon is igen közkedvelt Pandora.com online zeneszolgáltatásból kizárták az Egyesült Államokon kívül élőket. A weboldalon elérhető zenei szolgáltatás lényege az, hogy egy adott előadó számai helyett ahhoz hasonló stílusú dalokból állítanak össze számunkra egy webrádiót, így újabb ízlésünknek megfelelő dalokkal ismerkedhettünk meg.

Visszalépünk

Egyesek szerint ezekkel a korlátozásokkal a sötét középkorba lépük vissza zenei téren, gyakorlatilag megmagyarázhatatlan, miért zárnak ki a jogtulajdonosok egy szolgáltatásból olyan külföldi felhasználókat, akik ugyanúgy fizetnek a dalok streameléséért, mint bárki más, mint az amerikai felhasználók. A Pandora.com behívásakor már csak egy magyarázkodó üzenetet láthatunk, miszerint IP-címünk alapján Magyarországról próbáltuk elérni a szolgáltatást, ez pedig jelenleg nem lehetséges.

A szolgáltató a külföldi, többek között hazai regisztráltaknak is létrehozott egy "backstage" bejáratot, ahol bejelentkezve továbbra is elérhetik adataikat, ahol kereshetnek a dalokra és megnézhetik a számukra ajánlott más előadókat is. Az ajánlott zene meghallgatására azonban már nincs lehetőségük. Korrekt lépés, hogy az előfizetőket a Pandora.com kártalanítja, visszautalja az előre kifizetett díjat.

Európában népszerűbb

Az internetrádiós szolgáltatások pedig még csak nem is az Egyesült Államokban a legnépszerűbbek, a ComScore Media Mextrix adatai szerint míg márciusban 34,5 milliós hallgatóságot mértek a tengerentúlon ezeknél az online csatornáknál, addig Európában 49,5 millióan hallgattak internetes rádión keresztül zenét. Az átlagos látogatók száma is hasonló arányt mutat, míg az Európai Unióban 5,8 millió ember hallgat egy online rádióadást naponta, az Egyesült Államokban több mint negyedével kevesebb, 4,2 milliós ez a mutató.

A Pandora.com blogján olvasható információk szerint az alapítók nem nyugodnak bele ebbe a helyzetbe és megpróbálnak olyan szerződéseket, licenceket kiharcolni, melyekkel újra megnyithatják az Egyesült Államokon kívüli területeken a szolgáltatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról