Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 11. 09:29

A tervezettnél kevesebbet tud a Microsoft virtualizációs köztesrétege, a Viridian

A Microsoft kénytelen lebutítani a Viridian kódnevű virtualizációs köztesrétegét, hogy tartani tudja a kitűzött megjelenési határidőt. A tervek szerint a Viridian fél évvel a Windows Longhorn Server után érkezik, vagyis 2008 közepén érdemes rá számítani.

[HWSW] A Microsoft kénytelen lebutítani a Viridian kódnevű virtualizációs köztesrétegét, hogy tartani tudja a kitűzött megjelenési határidőt. A tervek szerint a Viridian fél évvel a Windows Longhorn Server után érkezik, vagyis 2008 közepén érdemes rá számítani.

A Viridian -- másképp Windows Server Virtualization -- szolgáltatásainak listája elég komoly kurtításon ment keresztül. A legújabb hírek szerint a szoftver nem lesz képes a virtuális gépeket működés közben egyik fizikai szerverről a másikra mozgatni. A Viridiannal emellett nem lehet majd a működő virtuális gépekhez "menet közben" további erőforrásokat (pl. processzor, memória, hálózati kártya) hozzárendelni. További korlátozás, hogy a Windows Server Virtualization a tervezett 64 helyett legfeljebb 16 processzormaggal rendelkező gépeket támogat majd.

A Viridianból most kikerült funkciók a szoftver egy későbbi verziójába kerülnek majd bele. A szoftvernek nem csak a funkcóit kurtították meg, hanem az első bétaváltozat megjelenését is elhalasztották -- a kettő nyilván összefügg. Az eredeti tervek szerint a Viridian nyilvános bétaváltozatának az első félévben kellett volna megjelennie, most azonban kiderült, csak az év második felében várható, amikor a Longhorn Server gyártásba megy (RTM). A programhoz egyelőre csak a Technology Adoption Program résztvevői férhetnek hozzá.

Piaci elemzők egyetértenek abban, hogy a Microsoft a virtualizáció területén eddig is le volt maradva a piacvezető VMware mögött és a mostani bejelentés sem azt támasztja alá hogy a felzárkózás gyorsan megtörténne. A Viridian legfontosabb ellenfele a VMware ESX Server, amely a saját menedzsment-eszközeivel (VMotion, Virtual Center, Virtual Infrastructure) már most többre képes mint a jövő év közepére ígért Windows Server Virtualization. A virtuális gépek futás közbeni migrációját a Xen napokon megjelenő 3.1-es verziója is támogatni fogja, az erőforrások "hot" hozzáadására pedig már a jelenlegi változat is képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról