Szerző: Bizó Dániel

2007. május 10. 14:50

Vista-támogatás és rendkívül hasznos képességek a VMware Workstation 6-ban

Megjelent a VMware legújabb virtualizációs szoftvere, a Workstation 6, mely a napokban közzétett új linuxos kvm-hez hasonlóan immár támogatja a Vistát is. Az új virtualizációs gép ezenkívül természetesen számos újdonságot felvonultat, köztük a szinte azonnal klónozást, multimonitoros támogatást, vagy a virtuális gépek háttérben való futtatásának képességét, de a felvétel/visszajátszás funkció sem figyelmen kívül hagyható.

[HWSW] Megjelent a VMware legújabb virtualizációs szoftvere, a Workstation 6, mely a napokban közzétett új linuxos kvm-hez hasonlóan immár támogatja a Vistát is. Az új virtualizációs gép ezenkívül természetesen számos újdonságot felvonultat, köztük a szinte azonnal klónozást, multimonitoros támogatást, vagy a virtuális gépek háttérben való futtatásának képességét, de a felvétel/visszajátszás funkció sem figyelmen kívül hagyható.

Teljes Vista-támogatás, hordozható gépek

Az EMC tulajdonában lévő, tőzsdére vonulás előtt álló VMware váltig állítja, hogy a Workstation 6 megjelenésével megerősíti vezető szerepét a virtualizációs technológiák terén. A VMware hagyományosan elsőként a Workstationben debütáltatja és teszteli ki az új megoldásokat, melyek aztán később többi termékében is megjelennek. Most a többmonitoros támogatás és a paravirt-ops nyílt paravirtualizációs felület implementálását sorolja az iparágelső újdonságok közé.

A Workstation 6 leglényegesebb újdonsága talán, hogy támogatja a 32 és 64 bites Vista platformokat, gazdaként és vendégként egyaránt, amivel fejlesztők és rendszergazdák számára egyaránt hatékonyabbá válhat az új Windows környezet kitesztelése szoftverfejlesztési vagy migrációs szempontból. A hatékonyság javításának céljából a Workstation 6 már támogatja az USB 2.0-s eszközöket is, így nemcsak tudjuk ezeket a vendégekhez csatlakoztatni, hanem ezekről az opciós ACE csomag segítségével akár USB-s memórián is lehetséges mozgatni a virtuális gépeket.


A Windows Vista gazdaként...

Szintén új funkció az integrált fizikai-virtuális klónozás, mikor egy natívan futó környezetről készít teljes másolatot a szoftver, és virtualizálja azt. Ezáltal egy éles rendszerről készíthetünk egyszerűen másolatot, hogy változtatásokat, például biztonsági frissítéseket teszteljünk ki, anélkül, hogy ez érintené az eredetit. A programozóknak dolgának megkönnyítésére az Eclipse és a Microsoft Visual Studio integráció a hibakeresést segíti, azáltal, hogy ezekből a fejlesztési környezetekből közvetlenül futtathatóak és debuggolhatók a programok a virtuális gépekben.

Kísérleti technológiák

Kísérleti állapotban van a VMware "folyamatos virtuális gép felvevő és lejátszó" technológiája, mely működésének lényegét meghatározása már össze is foglalta: a Workstation 6 képes egy virtuális gép futását időben rögzíteni, annak összes változásával egyetemben, majd ezt elejétől a végéig újra lejátszani, és a gép tökéletes pontossággal ugyanazt a működést fogja reprodukálni, mint elsőre. Ez a technológia igen ígéretesnek tűnik a hibakeresés és elhárítás szempontjából, ahol sokszor az akadályozza a munkát, hogy a hibát nehéz újra előidézni.


...és vendégként

A Workstation 6 az első hozzáférhető termék, állítja a VMware, mely implementálja a paravirt-opsot, egy nyílt, közösségi paravirtualizációs interface-t. A Linux 2.6.20 kernelbe foglalt paravirt-ops lehetővé teszi, hogy ugyanaz a kernel futhasson paravirtualizált környezetben is, mint a natív hardver, ami egyszerűbb adminisztrációt eredményez, hiszen nem lesz szükséges speciálisan paravirtualizált kernelre.

Ennek egyik természetszerű következménye, hogy ezzel a paravirtuális környezet függetlenedik a virtualizációs köztesrétegtől. A paravirtualizáció lényege, hogy a hypervisor nem teljesen pontosan virtualizálja a hardvert, hanem egyszerűsített absztrakciókat végez, és ABI (application binary interface) hívásokon keresztül végez el bizonyos műveleteket -- az eredmény nagyobb teljesítmény.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról