Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 9. 08:55

Növekedő bevétel és nyereség, megbicsakló részvényárfolyam a Ciscónál

Erős negyedéves eredményekről számolt be a Cisco Systems, azonban a korábbiaknál visszafogottabb előrejelzés kedvét szegte a befektetőknek, a részvényárfolyam a bejelentést követően 5 százalékkal csökkent.

[HWSW] Erős negyedéves eredményekről számolt be a Cisco Systems, azonban a korábbiaknál visszafogottabb előrejelzés kedvét szegte a befektetőknek, a részvényárfolyam a bejelentést követően 5 százalékkal csökkent.

A hálózati eszközeiről ismert kaliforniai cég bevétele az április 28-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben 21 százalékkal 8,9 milliárd dollárra emelkedett, felülmúlva az elemzők 8,8 milliárdos előrejelzését. A nettó nyereség egy év alatt 34 százalékkal nőtt és 1,9 milliárd dollárt tett ki, az egyszeri tételek nélküli profit részvényenként 34 centre emelkedett, így 1 centtel felülmúlta a Reuters Estimates által megkérdezett elemzők prognózisát.

Az elemzőket és a befektetőket gyakorlatilag sokkolta a hír, hogy a jelenlegi negyedévre a Cisco mindössze 15-16 százalékos növekedést vár, a piac az utóbbi időben hozzászokott a 20 százalék feletti növekedéshez. Az idei első negyedévben 25, a másodikban pedig 27 százalékos bevételnövekedésről számolt be a cég. A korábbinál lassabb növekedés oka az is lehet, hogy a Scientific Atlanta felvásárlása óta eltelt egy év, vagyis az új üzletág tevékenysége már nem tiszta növekedésként jelentkezik. A Scientific Atlanta az elmúlt negyedévben 30 százalékkal növelte forgalmát, azonban a cég bevételének még tizedét sem adta.

Bár a Cisco az utóbbi időben számos felvásárlást hajtott végre hogy kiterjessze tevékenységét az alaphálózati infrastruktúrán túlra, továbbra is a routerek és switchek adják a vállalat bevételének derekát. A router-üzletág forgalma 15 százalékkal 1,8 milliárd dollárra nőtt, a switchek értékesítési árbevétele eközben 16 százalékkal 3,1 milliárd dollárra emelkedett. A 6,9 milliárd dollárért felvásárolt Scientific Atlanta a negyedév során 752 millió dollárral gazdagította a Ciscót.

John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat növekedése előtt nincsenek akadályok. Chambers úgy véli, idén már a fogyasztói internetforgalom nagyobb lesz mint a vállalati, amelynek oka többek között az olyan közösségi szolgáltatások elterjedése mint a blogok, wikik vagy a videomegosztók. A Cisco-vezér azt állítja, a hálózati piac növekedését az elkövetkező évtizedben ez mozgatja majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról