:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 8. 14:44

Ősszel jön a mobil Ubuntu

Őszre érkezhet az Ubuntu Linux kifejezetten beágyazott rendszerekre szánt változata, a fejlesztés részleteiről a héten Sevillában zajló Ubuntu Developer Summit rendezvényen döntenek.

[HWSW] Őszre érkezhet az Ubuntu Linux kifejezetten beágyazott rendszerekre szánt változata, a fejlesztés részleteiről a héten Sevillában zajló Ubuntu Developer Summit rendezvényen döntenek.

Az Ubuntu fejlesztői az Intel támogatásával készítik el a népszerű disztribúció kifejezetten hordozható eszközökre szánt változatát, amelynek első változata az ígéret szerint az Ubuntu 7.10-es verziójával egyidőben jelenik meg még az idén októberben. Az Intel április végén már megállapodott a Gnome Mobile & Embedded Initiative (GMAE) támogatásáról, amelynek célja, hogy a lehető legtöbb alkalmazás készüljön a Gnome Mobil Platformra.

A Linux elsősorban nyíltsága miatt vonzó a mobil eszközök, például a telefonok gyártói számára, használatával a cégek megtakaríthathák a saját platorm kifejlesztésének, vagy egy szoftver (Symbian, Windows) licencelésének költséget, amely közvetlenül jelentkezhet a termékek árában, ez pedig a piacra ma jellemző árversenyben hatalmas fegyvertény lehet. A másik jelentős motiváció, hogy a nyílt platform köré csoportosuló közösségek vonzó -- akár fogyasztói, szórakoztató, akár vállalati -- alkalmazásokat fejleszthetnek.

Piaci elemzők szerint a Linux nagy reményekkel vág neki a mobiltelefon-piac meghódításának. Noha a Diffusion Group felmérése szerint 2005-ben még a Symbian volt a legnépszerűbb mobil (okostelefon) operációs rendszer, a piac 51 százalékát birtokolva, a Linux már a második helyen állt 23 százalékkal, megelőzve a 17 százalékos Microsoft Windows Mobile-t. 2010-re azonban már a Windows 29 százalékos piaci dominanciáját várja a Diffusion Group, amelytől alig lesz lemaradva a Linux (26%), megelőzve a Symbiant (22%).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.