Szerző: Ady Krisztián

2007. május 10. 12:18

Megújul a Google látogatói analízist nyújtó, ingyenes Google Analytics szolgáltatása

Hosszú csendet követően drasztikusan átalakul, megújul a Google látogatói analízist végző szolgáltatása, a Google Analytics felülete. A korábbinál több adatot biztosító, de alaposan átdizájnolt szolgáltatást béta üzemben már el is indította a keresőóriás. Az elkövetkezendő hetekben a régi és az új felület párhuzamosan használható lesz, az átállást megkönnyítendő.

[HWSW] Hosszú csendet követően drasztikusan átalakul, megújul a Google látogatói analízist végző szolgáltatása, a Google Analytics felülete. A korábbinál több adatot biztosító, de alaposan átdizájnolt szolgáltatást béta üzemben már el is indította a keresőóriás. Az elkövetkezendő hetekben a régi és az új felület párhuzamosan használható lesz, az átállást megkönnyítendő.

A felfrissített felület AJAX-os, egyszerű húzd-és-ejtsd módszerrel személyre szabható panelekre épül, hatalmas, jól látható számokkal kiírt, logikusan elrendezett szövegeket és adatokat jelenít meg a képernyőnkön. Számos korábban csak szöveges adat grafikussá alakult, például a látogatóink földrajzi elhelyezkedését tovább zoomolhatjuk régiós, országos szintre.

A Google a korábban fizetős -- 499, majd 199 dolláros havidíjú -- Urchin Software Corporation webelemző technológiáját emelte át az ingyenes Google Analytics szolgáltatásba a cég felvásárlásával. A Google Analytics komplett látogatói analízist, weboldal-elemzést készít a weboldalunkba beillesztett kód segítségével. A szolgáltatás havi 5 millió oldalletöltésig bárki számára ingyenesen elérhető, a Google AdWords rendszerét használók számára pedig ez a korlát sem létezik.

A Google Analytics számlánként akár 50 különböző weboldal figyelését is lehetővé teszi, melyekről gyűjtött adatokból több mint 80 riportot, elemzést lehet összeállíttatni. A Google a webelemző szolgáltatást elsősorban AdWords reklámszolgáltatásához ajánlja -- melyet teljes mértekben integráltak az Analytics-szel --, de bármely más kampány teljesítményét is mérhetjük a szolgáltatás segítségével.

Google Analytics

A weboldalak statisztikáit titkosítva továbbítják számunkra a webböngészőn keresztül, de a Google ugyanígy védi a látogatók adatait is, a vállalat semmilyen azonosításra alkalmas adatot nem szolgáltat ki a weboldalak felhasználóiról. A riportokhoz és elemzésekhez általunk engedélyezett külső felhasználók is hozzáférhetnek, a Google Analytics menedzseléséhez viszont mindenképpen Google Számla kell, például egy Gmail postafiók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról