Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 27. 16:15

Nem jött be a Linux a Qantas légitársaságnak

Az utóbbi időben számos esetben számoltunk be olyan projektekről, amelynek keretében nagyvállalatok windowsos vagy UNIX-os rendszereiket linuxosra cserélték. Az ausztrál Qantas légitársaság esete azért figyelemre méltó, mert éppen az ellenkezőjére készülnek.

[HWSW] Az utóbbi időben számos esetben számoltunk be olyan projektekről, amelynek keretében nagyvállalatok windowsos vagy UNIX-os rendszereiket linuxosra cserélték. Az ausztrál Qantas légitársaság esete azért figyelemre méltó, mert éppen az ellenkezőjére készülnek.

A Qantas 2004-ben kötött egy nagyszabású, 10 évre szóló, 455 millió dolláros tevékenység-kihelyezési szerződést az IBM-mel, amelynek keretében mintegy 450 szerverét az IBM Sydney-i adatközpontjában konszolidálták és négyötödüket UNIX-ról Linuxra állították át. Suzanne Young, a vállalat pénzügyi fejlesztésekért felelős vezetője egy konferencián kifejtette, stabilitási problémáik voltak a Linuxszal, ezért a belső pénzügyi rendszert Linuxról IBM AIX-re migrálják.

Young a Hyperion Solutions által szervezett konferencián beszélt vállalata terveiről. A Hyperion Solutions üzleti intelligencia megoldásokat szállít, a cég egy márciusi bejelentés alapján hamarosan az Oracle tulajdonába kerül. A Qantas pénzügyi rendszere szinte teljes egészében Oracle-alapú, az alapja az Oracle 11i adatbázis és a Hyperion üzleti intelligencia rendszer, amelyet Teradata adattárház egészít ki. A migrációs projekt jelenleg a tervezési fázis utolsó napjaiban tart és májusban kezdődik meg a végrehajtása.

Az Oracle régóta a Linux legnagyobb támogatói közé tartozik, a vállalatnál évek óta a szabad operációs rendszer az első számú fejlesztési platform és gyakorlatilag az összes Oracle-termék támogatottan fut Linuxon. A cég ráadásul tavaly ősz óta támogatást is biztosít nem csak a Linuxon futó saját szoftvereihez, hanem magához az operációs rendszerhez is -- olcsóbban mint a Red Hat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról