Szerző: Bizó Dániel

2007. április 23. 17:19

A Flash után a PDF-et veszi tűz alá a Microsoft

[Computerworld/HWSW] A Microsoft láthatóan igyekszik számos kvázi iparági szabványnak számító tartalomkezelési formátumot a saját maga által kifejlesztett megoldással felváltani. Mint arról már a HWSW is beszámolt, az Adobe PDF helyére pályázik az XML-re építő XPS, melyhez ingyenes eszközöket tett elérhetővé a szoftvergyártó óriás.

[Computerworld/HWSW] A Microsoft láthatóan igyekszik számos kvázi iparági szabványnak számító tartalomkezelési formátumot a saját maga által kifejlesztett megoldással felváltani. Mint arról már a HWSW is beszámolt, az Adobe PDF helyére pályázik az XML-re építő XPS, melyhez ingyenes eszközöket tett elérhetővé a szoftvergyártó óriás.

Az XML Paper Specification, vagyis XPS az Adobe által kifejlesztett Portable Document Formatet, vagyis a PDF-et támadja, mely az elmúlt évtizedben gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált a statikus dokumentumok terjesztése terén, ugyanis gyakorlatilag minden platformon ugyanolyan megjelenéssel olvasható, és nyomtatható is. Ehhez a vállalat egy eszközcsomagot tett letölthetővé, mely révén olvashatunk és létre is hozhatunk XPS-fájlokat, de a Vista már beépítve rendelkezik alapszintű XPS-támogatással az Internet Explorer 7-en keresztül.

Az Adobe üzleti modellje arra épült fel, hogy az ingyenes Adobe Reader segítségével elterjedt formátum egyre nagyobb igényt gerjesztett professzionális PDF-előállító eszközökre, melyekhez az Adobe borsos áron kínál szoftvereket, illetve licenceket más szoftvergyártóknak. Az Adobe szempontjából ezt a modellt támadja meg a Microsoft az XPS-sel, ugyanis a vállalat szerint fejlettebb képességeket is felvonultat, amelyeknek egy részét maguk az XML-alapok garantálnak: fejlettebb kereshetőség és könnyebben megvalósítható szerkeszthetőség más alkalmazások számára. Ezen túlmenően az XPS gyorsabb nyomtathatóságot és teljesen nyomtatáshű előnézeti képet ígér, mivel a képernyőn ugyanazon a nyelven kerül renderelésre a dokumentum, mint amelyen a nyomtató is kaphatja az utasításokat. Ezzel szemben a PDF-et először PostScript nyelvre kell fordítania a számítógépnek, hogy a nyomtató megértse.

A szoftveripar látható lelkesedéssel fogadja az ingyenes XPS-licencet és eszközöket, tekintve, hogy az Adobe által szabott árakat a legtöbben magasnak tartják. A Microsoft ezenkívül a nyomtatógyártókkal is párbeszédet folytat az XPS-támogatás érdekében, sőt június 30-át követően csakis olyan nyomtató driverek kaphatnak Vista-minősítést, amelyek teljesítik ezt a kitételt. A Microsoft célja valószínűleg az, hogy még tovább erősítse a Windows platformhoz való kötődést, továbbá saját tartalomelőállító szoftvereinek forgalmát is segítse. Ebbe a törekvésbe illik bele a vállalat Windows Media Photo, vagy újonnan HD Photo képformátuma, mely a JPEG-et hivatott leváltani, valamint a két hete bejelentett, flash-helyettesítő Silverlight médiaplatform.

Elemzők, így például a Jon Peddie Research is szkeptikus, hogy egy rendszerspecifikus dokumentumformátum hogyan kezdhetné ki a PDF uralmát, mely éppen arra az előnyre épül, hogy gyakorlatilag bármilyen platformon ugyanúgy hozzáférhető. A Microsoft erőfeszítése mindenesetre annyit már elértek, hogy az Adobe közölte, az XML-specifikációk támogatásra kerülnek a PDF, vagy egy hozzá hasonló formátum jövőbeni változatában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról