Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 19. 12:35

Virtuális szalagkönyvtár kis- és középvállalatoknak a HP-tól

Kis- és középvállalatkonak szánt tárolómegoldásokat mutatott be ma a HP. A vállalat sajtótájékoztatóján elhangzott, a hazai nagyvállalatoknak 95 százaléka készít mentéseket az adatairól, a kkv-k esetében azonban ez az arány mindössze 25 százalékos, vagyis a cégek többsége védtelenül hagyja a tárolt információkat a hardver- és szoftverhibáktól vagy akár az emberi beavatkozástól.

[HWSW] Kis- és középvállalatkonak szánt tárolómegoldásokat mutatott be ma a HP. A vállalat sajtótájékoztatóján elhangzott, a hazai nagyvállalatoknak 95 százaléka készít mentéseket az adatairól, a kkv-k esetében azonban ez az arány mindössze 25 százalékos, vagyis a cégek többsége védtelenül hagyja a tárolt információkat a hardver- és szoftverhibáktól vagy akár az emberi beavatkozástól.

Olcsó virtuális szalagkönyvtár kis- és középvállalatoknak

Nagy Barnabás, a HP Magyarország tárolókért felelős vezetője elmondta, amennyiben egy szervezetnél sok szerver található, azok adatainak szalagra mentése idő- és költségigényes, csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak azokat a szalagkönyvtárakat, amelyek megfelelő sebességgel képesek a mentésre és visszaállításra. Ezért jöttek létre az virtuális szalagkönyvtárak, amelyek kisebb szervezetek számára nyújták a szalagos tárolás biztonságát és megbízhatóságát, valamint a lemezes tárolás gyorsaságát.

A HP kis- és középvállalati virtuális szalagkönyvtárainak (Virtual Library Systems, VLS) családját most lefelé bővítette, az új StorageWorks D2D Backup System a VLS 1000i alatt helyezkedik el a palettán. A D2D Backup System lényegében egy torony kivitelű ProLiant ML110G4 szerver, amelybe négy darab SATA merevlemezt szereltek RAID 5 tömbben. A Linux-alapú eszköz legfeljebb 4 szerverről képes könyvtárszintű mentést készíteni, kapacitása kiépítéstől függően 750-1500 gigabájt. Az egyszerű kezelhetőség érdekében az előlapján 6 darab állapotjelző LED található, illetve beleépíthető egy szalagos meghajtó, ezzel gyakorlatilag D2D2T mentési megoldássá alakítható.

A D2D Backup Systemet a HP úgy alakította ki, hogy a viszonylag kevés informatikai szakértelemmel rendelkező vállalatok is egyszerűen be tudják üzemelni. A készülék hazai ára 380 ezer forinttól indul, ezért a 750 gigabájtos kivitelt vásárolhatják meg a vállalatok, az 1,5 terabájtos verzió a Data Protector Express Single Server Edition szoftverrel 940 ezer forintba kerül. A terméket a HP viszonteladói partnerein keresztül értékesíti.

Új csúcsmodell az AiO termékcsaládban

A HP egyúttal kibővítette StorageWorks All-in-One Storage System termékeinek kínálatát, az új modell a többiek fölé érkezik. A StorageWorks AiO néven piacra dobott termékek ugyanazokat a hardveres megoldásokat alkalmazzák, mint a többi tárolóberendezés, az AiO-val a HP azonban olyan csomagot kínál, amely szoftvert és részletes támogatást is nyújt. A termékcsalád új tagja, a 2U magas AiO1200 tárolóba legfeljebb 12 SATA vagy SAS meghajtó építhető be, így akár 6 terabájtos kapacitást is nyújthat.

Az AiO termékekhez szoftverkörítés és részletes dokumentáció is jár, mely számos esetleírást nyújt a tárolóeszköz beüzemeléséhez, például SQL adatbázissal való használathoz. Az eszközökön előtelepített Windows Storage Server 2003 R2 fut, amely fájl- és nyomtatószerverként szinte azonnal üzemképes. Nagy Barnabás elmondása szerint az eszköz telepítése mindössze pár percet vesz igénybe: a készülékhez adott All-on-One Storage Manager szoftver segítségével a Microsoft Exchange és Microsoft SQL Server felhasználói pár egérkattintással migrálhatják adataikat a szerverekbe épített merevlemezekről a hálózati tárolóra. Az AiO1200 Windows Server 2003 környezetben akár iSCSI-alapú tárolóként is képes viselkedni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról