Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 13. 09:01

Microsoft: késésben az új virtualizációs szoftverek

A Microsoft elhalasztotta a Virtual Server 2005 R2 első szervizcsomagjának (SP1), valamint az egyelőre Viridian kódnéven ismert, saját fejlesztésű virtualizációs köztesréteg bétájának megjelenését.

[HWSW] A Microsoft elhalasztotta a Virtual Server 2005 R2 első szervizcsomagjának (SP1), valamint az egyelőre Viridian kódnéven ismert, saját fejlesztésű virtualizációs köztesréteg bétájának megjelenését.

A Virtual Server 2005 R2 első szervizcsomagja nem nevezhető tipikus sikertörténetnek, legalábbis ami a megjelenési határidők betartását illleti. Az eredeti tervek szerint a szoftvernek már 2006-ban meg kellett volna jelennie, azonban a Microsoft már tavaly márciusban közölte, hogy a premiert 2007 elejére halasztja. Később 2007 márciusi dátumot tűztek ki, most végül a megjelenést a második negyedévre halasztották. A szervizcsomag bétaváltozata már régóta elérhető a Microsoft weboldalán.

A Virtual Server 2005 R2 SP1 támogatni fogja a legújabb Intel és AMD processzorokba épített virtualizációs technológiákat, illetve vendég operációs rendszerként a Windows Vistát. A fontosabb újdonságok közé tartozik még a Volume Shadow Services, amely lehetővé teszi egy szerverről az összes virtuális gép párhuzamos elmentését és gyors újraindítását, amely nagy segítség lehet a szerver meghibásodása esetén. A 64 bites virtuális szerverek támogatása azonban továbbra is hiányzik majd a Virtual Serverből, miközben a vetélytárs szoftverekbe már beépítették ezt a képességet. A Virtual Server 2005 R2 ráadásul még az SP1 telepítése után sem lesz képes több processzort rendelni egy virtuális géphez.

A Viridian kódnevű hypervisor első nyilvános bétáját az első félév során kellett volna kiadni az eredeti ütemterv szerint, valójában a debütálás az év második felében lesz. A Microsoft továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a Viridian a Longhorn Server megjelenését követő fél éven belül elérhető lesz, egyelőre azonban nem tudni, milyen formában kerül majd piacra. Lehet, hogy már része lesz a Longhorn Servernek, de az is lehet hogy egy különálló szoftverként, esetleg egy frissítőcsomag részeként jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról